accessoiresVerbeterde tech

Samsung stapt dit jaar over op duurzame verpakkingen

Samsung gaat voor nieuwe producten milieuvriendelijkere materialen gebruiken. Hun smartphones, tablets, wearables en overige apparatuur worden geleverd in een combinatie van gerecycled of bio-plastic en er wordt vaker papier gebruikt. De nieuwe verpakkingen worden al in de eerste helft van 2019 gebruikt. Nieuw geïntroduceerde Samsung gadgets worden dus waarschijnlijk geleverd in een milieuvriendelijker jasje.

Nieuwe verpakkingen, nieuw ontworpen opladers

Samsung’s vervangt bij smartphones, tablets en wearables het plastic houdertje dat het product op zijn plek houdt, voor een duurzamere ‘pulp mold’. Zakjes voor accessoires zoals kabels en opladers worden vervangen door een milieuvriendelijker alternatief. Daarnaast pasten ze ook het ontwerp van opladers enigszins aan. De glossy buitenkant wordt vanaf nu mat. Daarmee is het niet langer nodig de opladers te leveren met een beschermend stukje plastic er omheen.

Ook het grote werk krijgt een nieuwe verpakking. Tv’s, koelkasten, airconditioners, wasmachines en keukenapparatuur worden vanaf nu beschermd door betere zakken. Het plastic van de beschermzakken komt uit hergebruikt afval, of wordt gemaakt van niet-fossiele grondstoffen zoals suikerriet.

100% duurzame energie

Het is niet de eerste keer dat Samsung stappen zet naar een duurzamere toekomst. Halverwege vorig jaar lieten ze al weten dat ze in Europa, de VS en China volledig willen overstappen op duurzame stroom. Dit gebeurde nadat vooral Greenpeace flink wat protestacties op touw had gezet tegen de vervuiling van Samsung. In 2020 willen ze nu alle fabrieken, kantoren en andere faciliteiten in Europa, de VS en China draaien op duurzame stroom. Samsung heeft de ambitie om ook in andere delen van de wereld over te stappen op groene stroom, maar dat kan nog iets langer duren.

Greenpeace protesteert bij een Samsung winkel in Berlijn – © Mike Schmidt / Greenpeace

Voor een bedrijf dat jaarlijks miljoenen apparaten produceert en verpakt is het overstappen op duurzame verpakkingsmaterialen een goede zaak. Maar het zijn nog maar wat eerste voorzichtige stapjes. Het Koreaanse bedrijf staat er niet om bekend dat het ’t beste voor heeft met de wereld waarin we leven.

Samsung staat niet bekend als duurzaam

Greenpeace gaf Samsung in 2017 nog een onvoldoende voor hun duurzame inspanningen. Het bedrijf is te weinig transparant en te weinig specifiek in hoe ze hun doelen voor groenere productie denken te halen. Het drama met de Samsung Galaxy Note 7 die, dankzij een handjevol exploderende accu’s in 2016, met miljoenen tegelijk tot e-waste werden gedegradeerd heeft de fabrikant geen goed gedaan. Dat het vorige maand door het stof moest omdat decennia terug mensen verschrikkelijk ziek zijn geworden in hun fabrieken net zo min.

Samsung is kortom nog lang niet zo duurzaam als het zou moeten zijn. Het gebruiken van milieuvriendelijkere verpakkingen is een kleine stap in de goede richting. Voor een reus als Samsung kunnen ook kleine stapjes grote impact hebben.

Geef een reactie