SmartphonesVerbeterde tech

’s Werelds eerste keurmerk voor refurbished iPhones moet kwaliteit garanderen

Refurbished iPhone keurmerk

De markt voor refurbished smartphones is booming. Omdat de telefoons vrijwel nooit door de fabrikant worden opgeknapt, maar door derde partijen, is het soms een gokje welke kwaliteit je precies koopt. Wat is er opgeknapt? Welke onderdelen zijn er vervangen en zijn die origineel? Hoe zit het met de garantie? Daarom heeft ondernemersorganisatie Techniek Nederland een keurmerk in het leven geroepen voor refurbished iPhones. Nederland is zo het eerste land ter wereld met een keurmerk voor opgeknapte smartphones.

Techniek Nederland meldt dan iPhones die het keurmerk krijgen, zijn gecheckt op vijftig verschillende punten. Zo kijkt de refurbisher onder meer naar het besturingssysteem, de touchfuncties, de cameralens, de microfoon en de werking van wifi en bluetooth. Ook is de garantie onderdeel van het keurmerk. Aangesloten bedrijven geven 24 maanden garantie op de batterij en accessoires. Ook worden refurbished iPhones in drie duidelijke categorieën opgedeeld; zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt.

‘Energie en grondstoffen besparen’

Techniek Nederland ziet dat consumenten graag een bijdrage leveren aan een beter milieu. “Door smartphones een tweede leven te geven, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen”, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van de ondernemersorganisatie. “Daarnaast verkleinen we de afvalberg en dringen we de uitstoot van broeikasgassen terug. En als consument ben je natuurlijk ook gewoon duidelijk goedkoper uit wanneer je een refurbished iPhone koopt.”

Klinkt goed allemaal. Toch is er een kleine kanttekening bij te plaatsen. Als sinds 2017 stelt Techniek Nederland, toen nog UNETO-VNI geheten, dat erkende refurbished bedrijven 24 maanden garantie moeten geven. Ook worden de iPhones sindsdien op dezelfde 50 punten gecontroleerd als nu het geval is en onderverdeeld in dezelfde drie categorieën. Het kon echter niet verhinderen dat een onderzoek van de Consumentenbond vorig jaar meerdere ondermaatse refurbished iPhones aantrof. Opvallend is vooral: bedrijven Forza Refurbished en Leapp scoorden slecht in het onderzoek. Samen met Renewd behoren ze nu tot de drie bedrijven die als eerste het keurmerk krijgen.

Financieel gezonde refurbishers

Daarmee is niet gezegd dat het keurmerk geen zin heeft. Bij bedrijven wordt namelijk ook gekeken of ze financieel gezond zijn. De markt voor refurbished iPhones is sterk aan het groeien waardoor er allerlei nieuwe partijen opduiken en weer afvallen. Als consument kant het dan lastig zijn te bepalen wie betrouwbaar is en wie niet. Een keurmerk moet daar duidelijkheid in verschaffen. Als je twee jaar garantie hebt, is het fijn om te weten dat de winkel waar je koopt over twee jaar ook nog bestaat. Met de recente faillissementen van refurbishers Swoop en Leapp (dat inmiddels is overgenomen) in het geheugen is dat geen overbodige luxe.

In de toekomst ook iPads en Androids

Ben je in de markt voor een refurbished iPhone, dan kan het dus geen kwaad om te kijken of er een keurmerk op geplakt zit. Om het zoeken gemakkelijker te maken heeft iphoned.nl een prijsvergelijker voor refurbished iPhones, waarin je ook kunt selecteren op toestellen met een keurmerk. Voorlopig is het keurmerk er alleen voor opgeknapte iPhones, omdat hier veruit de meeste vraag naar is. Techniek Nederland zegt in de toekomst ook zo’n keurmerk te willen voor refurbished iPads en Android smartphones.

Foto door Tyler Lastovich, Pexels

Geef een reactie