accessoiresKan beter

EU stemt voor: één oplaadmanier voor smartphones om e-waste tegen te gaan

eu standaard opladers e-waste

In juli 2020 moeten alle smartphones dezelfde aansluiting voor opladen hebben. Het Europees Parlement heeft daarvoor een wetsvoorstel aangenomen, om zo e-waste tegen te gaan.

Eén oplader, minder e-waste

Het Europees Parlement is al langer bezig om de oplaadmanier van smartphones te standaardiseren. Zo kunnen oude opladers, of opladers van andere telefoons, altijd gewoon in gebruik blijven. Met de maatregel moet minder elektronisch afval ontstaan. E-waste is lastig te recyclen en erg schadelijk voor het milieu. Met de nieuwe regels kunnen oude opladers, of opladers van andere telefoons, altijd gewoon in gebruik blijven. Fabrikanten hoeven zo niet altijd een nieuwe oplader bij smartphones te leveren.

Volgens cijfers produceerde een gemiddelde inwoner in de EU in het jaar 2016 een goede 16,6 kilo aan e-waste. In totaal gaat het om 12,3 miljoen ton. 51.000 ton daarvan bestaat uit oude kabels en opladers. Het voorstel ligt nu bij de Europese Commissie, die zal gaan bepalen welke regels er precies gaan gelden. Wel wil de EU er dus voor zorgen dan elke smartphone dezelfde aansluiting heeft om op te laden.

Usb-c mogelijk nieuwe standaard

Momenteel zijn er drie verschillende aansluitingen in omloop. Android-telefoons worden nog wel eens geleverd met een micro-usb-aansluiting, hoewel daar tegenwoordig steeds vaker gekozen wordt voor usb-c. Apple doet daar niet aan mee, iPhones laden op via een Lightning-aansluiting.

Lees ook: deze usb-oplader is ‘hernieuwbaar’, gaat zo e-waste tegen

Vermoedelijk zal de EU usb-c verplicht gaan stellen. Deze manier is niet alleen veelvuldig in gebruik bij veel verschillende makers van Android-telefoons, ook veel andere apparaten laden op via deze aansluiting. Usb-c is niet alleen geschikt voor opladen, ook voor overzetten van data, beeld en geluid. Ook Apple kiest in sommige gevallen al voor deze techniek. De Apple iPad Pro en de MacBook Pro laadt op met usb-c.

Apple is fel tegen

De kans dat Apple met de nieuwe regels zijn smartphones gaat voorzien van een usb-c-connector is echter klein. Apple heeft al een aantal keer een fel tegengeluid laten horen. Zo reageerde het vorig jaar dat de keuze voor usb-c op iPhones ook zou betekenen dat talloze oude iPhone-opladers en andere apparatuur ineens onbruikbaar wordt met nieuwe modellen. Volgens de fabrikant zou dit juist tonnen extra e-waste opleveren. Afgelopen week liet de fabrikant nogmaals weten tegen de regels te zijn.

De kans dat Apple met de nieuwe regels een iPhone gaat uitbrengen met usb-c-connector is dan ook klein. Ingewijden en analisten voorspellen dat Apple er nog eerder voor kiest om alle fysieke aansluitingen van nieuwe iPhones te laten. Opladen gebeurt dan alleen nog maar draadloos. Overigens gaat de Europese Commissie ook voor draadloos opladen regels voorstellen om ervoor te zorgen dat daar geen wildgroei van oplaadmanieren ontstaat. In juli moeten de nieuwe oplaad-regels ingaan.

Geef een reactie