AudioUitgelichtVerbeterde tech

Dotts M draadloze koptelefoon is uniek en milieuvriendelijk

De koptelefoons van het Spaanse bedrijfje Dotts zijn best wel cool om flink wat redenen. Zo worden ze bijna volledig gemaakt met de 3D-printer. Dat betekent dat je helemaal zelf kunt bepalen in welke kleuren je elk onderdeel wilt hebben. Hun nieuwste model heeft actieve noise cancellation en de koptelefoons wordt allemaal gemaakt in Spanje in plaats van Azië. Maar het leukste is nog wel: Dotts doet er alles aan om zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn.

Milieuvriendelijke koptelefoon

Dat de koptelefoons van Dotts uit de 3D printer rollen is niet alleen maar voor de leuk. Volgens Dotts zelf kan het productieproces daardoor met 65% minder energieverbruik plaatsvinden. Ook ontstaat er nauwelijks afval en worden de grondstoffen vrijwel volledig gebruikt. Om de koptelefoons te printen gebruikt Dotts gerecycled plastic en bioplastic op basis van gemakkelijk afbreekbare materialen. Geen vervuilend plastic op basis van petroleum dus. Ook heeft Dotts ervoor gekozen de productie niet in Azië plaats te laten vinden, wat doorgaans de meest voor de hand liggende optie is. De Dotts worden volledig gemaakt in en geleverd vanuit Spanje. Dit scheelt aanzienlijk in transport en alle CO2-uitstoot die daarmee gemoeid is.

Tenslotte zijn de Dotts koptelefoons ook nog modulair. Gaat er iets stuk, zo belooft de fabrikant, dan kan dat onderdeel eenvoudig vervangen worden. Zij zorgen voor een nieuw onderdeel en recyclen of hergebruiken het oude. Daarmee doen ze een beetje denken aan de modulaire koptelefoons van het Nederlandse Gerrard Street. Ook die maken hun koptelefoons bewust zo, dat ze eenvoudig uit elkaar te halen zijn. Afzonderlijke onderdelen kun je daardoor goed vervangen.

In 2500 kleurcombinaties te krijgen

Als je Dotts bestelt, dan krijg je de mogelijkheid ze zelf te ontwerpen. Je kunt kiezen in welke kleuren de plastic onderdelen geleverd worden en welk soort vegan leather er gebruikt wordt voor de zachte oorpads. Daarmee zijn, zo zegt het bedrijf, 2500 verschillende kleurcombinaties te maken. De basis wordt echter gevormd door drie modellen: de Dotts S is het voordeligste model, met een snoertje. Te krijgen vanaf € 60, afhankelijk van de materialen die je zelf kiest. De Dotts M is draadloos, vanaf €119. De Dotts M+ is nu te pre-orderen vanaf €149. Dat model biedt actieve noise cancellation en is vanaf maart 2019 beschikbaar.

Bright testte de Dotts M al even en concludeerde dat de geluidskwaliteit prima was, maar ook vergelijkbaar met modellen die iets goedkoper zijn. Dat je drie á vier tientjes extra betaalt voor een exemplaar dat je qua kleuren helemaal zelf mag ontwerpen en dat je makkelijk(er) kunt repareren, maakt echter dat het een toch nog heel aantrekkelijk klinkt. En dan heb je ook nog een gadget in handen waar milieuvriendelijkheid in het DNA zit verweven.

Geef een reactie