Apps & softwareTech voor iets beters

ChimpFace gebruikt gezichtsherkenning tegen illegale dierenhandel

De naam klinkt een beetje als een guitig Snapchat filter, waarmee je een gek maskertje op je gezicht kunt zetten. Maar ChimpFace gebruikt geavanceerde gezichtsherkenning voor minder guitige, veel nuttigere zaken: om de illegale handel in chimpansees tegen te gaan.

Chimpface ontstond in handen van conservator Alexandra Russo, toen ze onderzoek deed naar de illegale handel in wilde dieren. Het handmatig uitpluizen van Instagram en Facebook afbeeldingen met dieren die te koop werden aangeboden, was op z’n zachtst gezegd inefficient. Samen met non-profit organisatie Conservation X Labs werd ChimpFace ontwikkeld.

Gezichtsherkenning voor chimps

De software is te vergelijken met de algoritmes die jou of jouw vrienden herkennen in een foto. ChimpFace’s algoritme wordt getraind met een database van 3000 foto’s van chimpansees die bij de organisatie bekend zijn. Een technische uitdaging, zo laat computerexpert Colin McCormik aan de BBC weten. Vooral het feit dat chimps veel overeenkomsten vertonen met mensen, maak het lastig. “Anders dan bij tijgers of olifanten moet de gezichtsherkenningssoftware heel goed zijn in het onderscheiden van de gezichten van mensen en chimpansees”, aldus McCormik.

Veel illegale dierenhandelaren bieden hun ‘koopwaar’ aan via Instagram en Facebook. Kopers lopen ook graag op diezelfde sociale media te koop met hun huisdieren. De gezichtsherkenningssoftware kan een belangrijke rol gaan spelen in het in kaart brengen van de illegale dierenhandel. Ook kunnen afzonderlijke dieren nu gevolgd wanneer ze online verschijnen.

Automatische check

De bedoeling van Russo is om ChimpFace onder andere geschikt te maken voor sociale netwerken, zodat het daar geïmplementeerd kan worden als automatische check. Wanneer je een foto van een Chimpansee uploadt, kan bijvoorbeeld Facebook standaard checken of de aap als gestolen bekend staat. Uiteindelijk moet ChimpFace ook voor andere diersoorten geschikt gemaakt worden. Pas dan, denkt Russo, kan er een flinke deuk worden geslagen in de illegale handel van dieren.

Geef een reactie