Afval scheiden: check. Vaker de auto laten staan: check. Kleding kopen van betrouwbare bedrijven: done. Minder vlees eten: geregeld. Smartphone gebruiken die voldoet aan de eisen die jij als kritische consument stelt aan zaken als duurzaamheid en ethiek? Ehm…nee. Geen flauw idee waar je met zoiets moet beginnen.

We zijn dag en nacht plugged in. Als we geen smartphone in onze hand hebben, dan zitten we voor een smart-tv. We klappen op het werk onze laptop dicht om ‘m thuis direct weer op schoot te nemen. Technologie is een constante factor in ons leven geworden. Wat dat betreft is het bijzonder dat we er zo weinig over weten. Waar komt het vandaan? Wie heeft het gemaakt? Wat zit erin? Zit dat wel goed?

Draag ik hieraan bij?

Zo heel af en toe duiken er in de media verhalen op uit de productieketen van onze favoriete gadgets. Die schetsen geen prettig beeld. Fotoreportages van Afrikaanse vuilnisbelten waar mensen op kampvuurtjes proberen onze oude PC’s te recyclen. Undercover verhalen over mega-fabrieken in China waar medewerkers soms tot wanhoop worden gedreven. Gebieden met zeldzame materialen waar de schaarse grondstoffen leiden tot bloederige burgeroorlogen. Bergen van e-waste en een plastic soep. Dat is duidelijk niet wat we willen. Niet waar we aan willen bijdragen.

Loze beloften

De bedrijven die onze geliefde apparaten maken, beloven regelmatig beterschap. Maar de ontwikkelingen om producten aan de man te brengen, gaan sneller dan die om de productieketen duurzaam en ethisch kloppend te maken. TV’s worden voorzien van trendgevoelige snufjes waardoor we na een paar jaar al behoefte hebben aan een nieuwe. Telefoons worden elk jaar opnieuw uitgebracht, met minimale verbeteringen, om onze kooplust zoveel mogelijk aan te wakkeren. Laptops worden dicht gelijmd, om ze iets dunner te maken, wat tegelijk elke simpele reparatie die hun levensduur verlengt onmogelijk maakt. Koelkasten krijgen ingebouwde tabletcomputers die na een paar jaar geen updates meer ontvangen. Dat is wat we zíen. Wat er achter de schermen gebeurt, daar krijgen we maar weinig van mee.

Waar je begint? Hier!

Fabrikanten van elektronica gaan mens, dier en milieu pas écht serieus nemen als wij techliefhebbers dat gaan verlangen. En wij gadgetnerds hebben geen idee waar we moeten beginnen. Technologiefabrikanten die duurzaamheid en gezond verstand hoog in het vaandel hebben staan, zijn uiterst zeldzaam. Media die zo nu en dan publiceren over dit soort onderwerpen worden ondergesneeuwd onder een constante tsunami van lekkermakende productlanceringen en geruchten over nieuwe spullen om te kopen.

Dat is waar Tech Like You Care om de hoek komt kijken. Een techblog over de tofste nieuwe technologie. Maar dan met de centrale vraag: wordt de wereld hier beter van? Of in ieder geval minder slecht? Voor mensen die dag en nacht ingeplugd zijn, maar zich tegelijk afvragen of het allemaal wel in orde is. TLYC gaat over hoe goed -of slecht- onze elektronica in elkaar zit. Over initiatieven om dat beter te maken. En over hoe toffe technologie gebruikt wordt om de aarde nét een beetje mooier te maken. Panklare antwoorden zijn er niet, maar we gaan in ieder geval op zoek. Want TLYC is tech, voor wie er écht om geeft.