ComputersKan beter

Samsung: “Sorry voor je kanker”

Samsung heeft zijn excuses aangeboden voor het feit dat fabrieksmedewerkers kanker, multiple sclerose en miskramen hebben overgehouden aan werk in hun fabrieken. Ook worden er schadevergoedingen uitgekeerd aan overlevenden en nabestaanden.

Honderden getroffenen

Daarmee komt een eind aan een slepende zaak die al decennialang loopt. Volgens een actiegroep hebben 320 mensen te maken met de gevolgen van hun werk in fabriek voor LCD-schermen en halfgeleiders. Van de mensen die klachten kregen zijn er uiteindelijk 118 overleden.

“We bieden onze oprechte excuses aan de arbeiders die ziek zijn geworden en hun families”, zei Kim Ki-Nam, Samsung’s vice-president. “We hebben nagelaten om gezondheidsrisico’s in onze fabrieken juist in te schatten.” Ook wordt er een schadevergoeding uitgekeerd aan medewerkers die symptomen ontwikkelen. Het kan daarbij gaan om 16 verschillende soorten kanker, multiple sclerose, maar ook aandoeningen aan kinderen die later ter wereld zijn gezet. De vergoeding bedraagt omgerekend tot €116.000.

Slepende zaak

Samsung geeft zijn excuses (en vergoeding) niet van harte. Het gaat om mensen die sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw in hun fabrieken werken. De elektronicagigant heeft altijd aangevochten dat hun aandoeningen iets te maken hadden met het werk in de fabrieken. Al in 2014 werden ze gedwongen tot excuses, maar ontkende de fabrikant nog dat de er een direct verband was tussen de ziekteverschijnselen en het werk in de Samsung fabrieken. Inmiddels heeft de rechter in Zuid-Korea anders geoordeeld.

Het is onduidelijk met welke chemicaliën de medewerkers precies in aanraking kwamen en waardoor ze zo ziek zijn geworden. Samsung houdt de lippen stijf op elkaar over welke grondstoffen en productieprocessen het precies inzet. De concurrentie ligt nu eenmaal altijd op de loer.

Via: Al Jazeera.
Foto: Samsung’s nieuwe semiconductorfabriek in in Giheung and Hwaseong in Korea

Geef een reactie