AudioVerbeterde tech

Milieuvriendelijke Korvaa hoofdtelefoon gemaakt van gist, schimmel en spinnenweb

Er zijn verschillende initiatieven om hoofdtelefoons milieuvriendelijker te maken, maar geen daarvan is zo vergezocht als de Finse Korvaa. Het apparaat is gemaakt van schimmels en gist.

Milieuvriendelijk hoofdtelefoon

Wil je een hoofdtelefoon die een beetje milieuvriendelijker is dan de standaard opties, dan zijn er verschillende keuzes. Je kunt kiezen voor de gerecycled-plastic optie van Dotts bijvoorbeeld. Of de huur-variant van Gerrard Street. Maar deze Finse Korvaa hoofdtelefoon gooit het over een heel andere boeg. Alle materialen zijn puur natuur. Geen plastic, wel verschillende schimmels, gist, micro-organismen en een vleugje spinnenwebmateriaal.

Korvaa milieuvriendelijke hoofdtelefoon

Toegegeven, het ziet eruit alsof je met twee stukken camembert over je oren loopt. Maar milieuvriendelijk is het wel. Plastic komt er niet aan te passen, alles is gemaakt door moeder natuur. Ontwerpbureau Aivan schakelde daarvoor hulp in van wetenschappers die bezig zijn bioplastics te vervaardigen. De hoofdtelefoon bestaat uit zes verschillende materialen die allemaal door micro-organismen gemaakt zijn.

Gist op je hoofd, schimmel in je oor

Zo is het frame gemaakt van een stevig, petroleumvrij bioplastic dat gemaakt is uit gist. De oorkussens komen bij een schimmel vandaan die een schuimachtige eiwitsubstantie maakt. Daar overheen zitten mycelium schimmeldraden die leerachtig aanvoelen. De speakers worden bedekt door een door micro-organismen gemaakt gaas waarvan het materiaal is gebaseerd op spinnenweb. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat er nog helemaal geen speakers in deze hoofdtelefoon zitten.

Want als het allemaal te futuristisch klink: dat is het ook. De Korvaa is slechts een concept, een manier om te experimenteren met materialen. Hij ligt nergens in de winkels en er komt niet eens geluid uit. De ontwerpers kozen voor een hoofdtelefoon omdat die normaal veel verschillende soorten plastic bevatten. Van een stevig frame, tot zachte oorkussens. Mogelijk biedt dit concept echter de basis voor het gebruik van meer natuurlijk afbreekbare materialen in gadgets.

Beeld: Aivan

Geef een reactie