accessoiresVerbeterde tech

Nerdalize failliet, geen computerverwarming in je huis

Nederlandse startup Nerdalize heeft eind 2018 een faillissement aangevraagd. Het bedrijf maakte boilers en verwarmingen voor huizen, die werkten met restwarmte van een ingebouwde server. Bedrijven die computercapaciteit nodig hadden, konden die bij Nerdalize inkopen. Huiseigenaren konden vervolgens de warmte die de computer genereerde, gebruiken om hun huis te verwarmen. Het idee was briljant, als onderneming bleek het dus minder te werken.

RTL Nieuws ontdekte dat Nerdalize begin dit jaar zijn faillissement heeft aangevraagd. Wat precies de reden voor het faillissement, los van dat er dus niet genoeg geld is, is onduidelijk. De curator sluit een doorstart niet uit.

Warmte van servers gebruiken

Daarmee komt er een einde aan een mooi en veelbelovend experiment. Bij het gebruik van computers komt veel warmte vrij. Grote bedrijven besteden enorm veel energie in het koelen van hun serverparken. Het idee van Nerdalize om dat soort restwarmte van servers en cloudcomputers op kleinere schaal te gebruiken, was geen gekke gedachte. De Nerdalize boilers waren in feite computers die data verwerkten. Met de warmte die daarbij vrij kwam, kon een huis verwarmd worden. Net als bij een gewone boiler.

Zo stelde Nerdalize huiseigenaren in staat om gratis gebruik te maken van warmte die anders verloren zou gaan. Er werd al een proef gedraaid in enkele huishoudens. Daarvoor was energiebedrijf Eneco als partner ingestapt. Nerdalize haalde in 2016 een investering op van €850.000 en een jaar later verkreeg het via crowdfunding nog eens €750.000.

Grote verliezen

Dat mocht dus allemaal niet baten. RTL Nieuws las in het jaarverslag dat de startup in 2017 nog bijna negen ton verlies draaide. De computer als boiler in je huis is daarmee geen lang leven beschoren. Er zijn in totaal zo’n 49 huishoudens als proef aangesloten bij Nerdalize. Wat er met hun warmte gaat gebeuren is niet bekend.

Geef een reactie