Kan beterSmartphones

Balen voor Apple – aanbieding voor nieuwe accu blijkt enorm ‘succes’

Het was een fijn goedmakertje van Apple. Nadat het bedrijf toegaf oude iPhones langzamer te maken, mocht je nu de accu in je iPhone laten vernieuwen voor slechts € 29. Zo kan je iPhone weer jaren mee. Apple zelf verwachtte maximaal 2 miljoen vervangingen wereldwijd te verrichten, maar dat werden er iets meer: maar liefst 11 miljoen. Een succes dus. Behalve voor Apple zelf.

Dat er miljoenen meer batterijen werden vervangen, liet Apple CEO Tim Cook weten in een besloten vergadering. Details daarvan kwamen naar buiten via de goed ingelichte blogger John Gruber: “Tim Cook said Apple replaced 11 million batteries under the $29 replacement program, and they’d have only anticipated about 1-2 million battery replacements normally.”

Winstwaarschuwing

Eerder dit jaar gaf Apple voor het eerst in lange tijd een winstwaarschuwing. De omzet viel tegen, mede doordat er minder iPhones waren verkocht het afgelopen jaar. In de eerste instantie werd dat geweten aan de tegenvallende verkoopaantallen in China. Maar nu blijkt ook het vervangen van accu’s een rol gespeeld te hebben. Doordat miljoenen mensen hun accu lieten vervangen en hun iPhone weer jaren meekon, waren ze minder snel geneigd om een nieuw exemplaar te kopen. Apple merkte dat in de omzet.

Het succes van de accu-aanbieding is dus een tikkeltje zuur voor Apple. Het bedrijf zet zich al jaren actief in om het consumenten lastig te maken hun eigen gekochte apparaat te repareren. Elke nieuwe iPhone is lastig uit elkaar te halen om stukke onderdelen te vervangen. Ze maken het recyclers moeilijk om onderdelen te verwerken. Installeren software die het derde partijen onmogelijk kan maken om met Apple spul te sleutelen. En dan ruim een jaar terug, toen bleek dat Apple via software-updates oude iPhones langzamer maakt.

Dat laatste werd altijd door Apple stellig ontkend, tot ze het op een gegeven moment toch maar moesten toegeven. Naar eigen zeggen doet Apple dat omdat de ouder wordende accu’s in smartphones het anders niet aankunnen. Maar dat mensen die hun iPhone trager en trager zien worden, eerder geneigd zijn om up te graden naar een duur nieuw model, komt Apple natuurlijk niet slecht uit. Als goedmakertje konden iPhone-gebruikers echter gedurende heel 2018 voor €29 de batterij in hun iPhone vervangen.

Geplande veroudering is kassa

Dat is dus massaal gedaan. En daaruit blijkt direct waarom Apple zo graag heeft dat iedereen elke twee jaar een nieuwe iPhone koopt. Geplande veroudering, bijvoorbeeld door accu’s moeilijk vervangbaar te maken, laat de kassa rinkelen. Gebeurt dat een keer niet, dan moet Tim Cook tekst en uitleg geven voor het feit dat er niet aan de omzetverwachtingen wordt voldaan. Het gaat economisch gezien absoluut niet slecht met Apple, maar ook niet zo belachelijk goed als ze vooraf gehoopt hadden.

Het geeft goed aan welke spagaat Apple zich momenteel in bevindt. Ze proberen zich langzaamaan te positioneren als een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. “Het beste voor het milieu, is je iPhone zo lang mogelijk gebruiken”, werd nog tijdens de iPhone XR presentatie gezegd. Maar als dat tegelijkertijd het slechtste is wat Apple blijkbaar kan doen voor zijn eigen bottom-line, welke koers kiest het bedrijf dan?

Geef een reactie