Verbeterde tech

Google laat AI stroom besparen in zijn datacentra

Google verstookt nogal wat energie. Het techbedrijf heeft datacentra over de hele wereld, die constant enorme hoeveelheden stroom verbruiken. Een groot deel daarvan is nodig voor de koeling. Om de koeling zo efficient mogelijk in te zetten, heeft Google dit nu volledig uit handen gegeven aan de kunstmatige intelligentie van MIT’s Deepmind.

Het algoritme van Deepmind werkt helemaal zelfstandig aan het zo efficient mogelijk koelen van de datacentra. Elke vijf minuten wordt er een snapshot gemaakt van de duizenden sensoren die verbonden zitten aan het koelingssysteem. Die wordt vervolgens geanalyseerd door de AI, die vervolgens voorspelt hoe eventuele aanpassingen toekomstig stroomverbruik kunnen beïnvloeden.

Deepmind al sinds 2016 aan het werk

Google werkt al sinds 2016 samen met de kunstmatige intelligentie van Deepmind om de energierekening te verlagen. Deze samenwerking leidde tot een besparing van 40 procent, wat in Google’s geval natuurlijk lekker aantikt. Tot voor kort deed het systeem suggesties, die dan door medewerkers bij de datacentra geimplimenteerd konden worden. Vanaf nu kan Deepmind echter zelf direct maatregelen nemen. Een menselijk hand komt er alleen nog aan te pas als er gekke dingen dreigen te gebeuren.

Per jaar verbruiken de datacentra van Google samen zo’n 3 Gigawatt aan stroom, vergelijkbaar met een complete stad als San Francisco. Google heeft wat dat betreft al stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. In 2017 heeft het certificaten voor een even zo grote hoeveelheid groene stroom aangeschaft.

Geef een reactie