Tech voor iets beters

Wilson down, Ocean Cleanup moet even terug naar land

Tegenslag voor de Ocean Cleanup, het Nederlandse non-profit project dat de oceaan wil ontdoen van plastic. Enkele weken nadat het systeem, met de bijnaam ‘Wilson’ op zijn plaats is gesleept in The Great Garbage Patch, blijkt het niet goed te werken. Verzameld plastic wordt niet voldoende vastgehouden en er is een stuk van het systeem afgebroken. Na een reparatie en wat aanpassingen wordt een nieuwe poging ondernomen.

Metaalmoeheid in Wilson

The Ocean Cleanup ging in september van start, toen het systeem vanuit San Francisco werd versleept naar het midden van de oceaan. Daar zal het al drijvend het ronddobberende plastic verzamelen zodat het gemakkelijk opgeschept kan worden. Dat was het idee althans. Tijdens een routinecontrole bleek er echter een deel het buizenstelsel te zijn afgebroken. Metaalmoeheid. “Hetzelfde idee als wanneer je een paperclip heel vaak heen en weer buigt”, legt Slat uit aan USAToday.

Los van de schade bleek ook het ronddrijvende plastic niet lang genoeg tussen de buizen te blijven. Een deel dreef weer weg, waardoor het niet op te ruimen was. Tot nu toe heeft het project zo’n ruim 2000 kilo plastic afval uit de oceaan weten te vissen. Het gaat vooral om afgedankte visnetten. Die worden door vissersboten overboord gegooid en vormen daarna een groot gevaar voor zeedieren.

‘Kleine hindernis’

Wilson is nu weer onderweg naar land. In de eerste instantie wordt het naar Miami gesleept, maar de kans bestaat dat het uiteindelijk terug gaat naar San Francisco voor verdere reparaties. Slat maakt zich geen zorgen over de voortgang van het project. Dat er ergens problemen op zijn pad kwamen, daar had hij al op gerekend. Volgens hem is dit slechts een tijdelijke hindernis die overbrugt moet worden voor het systeem volledig werkt.

Geef een reactie