Apps & softwareTech voor iets beters

Groei voor groene vliegticketsite FlyGRN

FlyGRN zoekmachine tickets

Vliegtuigen stoten bakken met CO2 uit, zo’n 10 x zoveel als treinen. Bewuste consumenten die wel willen vliegen kunnen die CO2-uitstoot compenseren. Bijvoorbeeld door bij het boeken van een ticket wat extra’s af te dragen aan een milieu-project. Leuk bedacht, maar nog niet zoveel mensen doen dat uiteindelijk. Daarom begon internetondernemer Jelle Bekirovic in september vorig jaar FlyGRN, een vliegticketvergelijker die gratis en voor niets de CO2-uitstoot van een ticket helemaal of grotendeels compenseert. Na een half jaar claimt de site zo een half miljoen wasbeurten aan CO2 gecompenseerd te hebben.

Een half miljoen wasbeurten. Hoeveel CO2 en vluchten dat precies zijn? Daar willen ze niets over zeggen. Wel geeft de groene vliegticketvergelijker aan dat het aantal vluchtboekingen maandelijks verdubbeld. Omdat de CO2 grotendeels vanzelf wordt gecompenseerd als je boekt via FlyGRN, houdt de groei van de CO2-compensatie gelijke pas met het aantal boekingen.

Zonnepanelen ter compensatie

FlyGRN is in september 2018 live gegaan als groen alternatief voor bestaande ticketsites. Omdat reizigers bij slechts 1% van de vluchten zelf kozen om e CO2-uitstoot te compenseren, besloot Bekirovic dat makkelijker te maken. Zijn website compenseert de CO2-uitstoot geheel of gedeeltelijk, zonder extra kosten en zonder extra handelingen. Een deel van de inkomsten die het bedrijf ontvangt als er een ticket geboekt wordt, besteedt het aan het bouwen van zonnepanelen in India. Op die manier

Het idee leverde Bekirovic de prijs op voor beste reisidee van 2019, die hij ontving op de Vakantiebeurs. In de jury zat onder anderen Jolanda Degen, mede-oprichter van het concurrerende vliegtickets.nl. Die vond FlyGRN een idee met potentie, mits ‘de milieuvriendelijke alternatieven voor vliegen goed worden uitgewerkt’. FlyGRN geeft daarvoor al een eerste aanzet. Vliegen vervuilt als een gek. Dus als de trein een goed alternatief is, heeft de site liever dat mensen daarvoor gaan.

Trein ‘soms nog wel sneller’

Reizigers die een vlucht zoeken voor korte afstanden, zoals vanaf Amsterdam naar bijvoorbeeld Londen, Parijs of Berlijn, krijgen boven de zoekresultaten dan ook een treinticket aangeraden. Daarvoor leidt FlyGRN naar RailEurope.com, waar treintickets door heel Europa te boeken zijn. “Momenteel wordt dit treinalternatief nog niet veel gebruikt”, laat Bekirovic aan TLYC weten. “Maar met een betere integratie, meer details en betere routes kunnen we ook meer informatie geven hoe de treinreis zich verhoudt ten opzichte van de vlucht. Zo kunnen we laten zien dat een treinreis Londen soms nog wel sneller is dan een vliegticket Londen inclusief wachttijd en reistijd ervoor en erna. Ik verwacht dat dat een positieve impact zal hebben op treinboekingen.”

Geef een reactie