accessoiresVerbeterde tech

Winnaars Olympische Spelen krijgen oude telefoon om hun nek

Olympische medailles van afgedankte elektronica

Tokio gaat oude electronica gebruiken om de medailles voor de Paralympics en Olympische Spelen 2020 te maken. Afgedankte apparaten zoals smartphones, camera’s, gameconsoles en laptops leveren het edelmetaal. Eerst enkel een idee, maar ondertussen is er al (bijna) voldoende brons, zilver en goud binnen. De organisatie maakte bekend dat Japanners volop hun oude apparaten hebben gedoneerd.   

Gadgets bevatten veel waardevolle metalen, waaronder dus brons, zilver en goud. Die metalen zijn ook in grote hoeveelheden nodig om de medailles voor olympiërs te maken. Een comité van de Olympische Spelen in Japan zorgt ervoor dat van deze schaarse metalen niets nieuws uit de aarde hoeft te worden onttrokken. In april 2017 lanceerden zij een inzameling van oude elektronica. Japanners die een oude telefoon of ander apparaat in een keukenla hadden liggen, konden dat inleveren. Een recyclebedrijf onttrekt daar de benodigde metalen uit, waarvan uiteindelijk de olympische medailles gemaakt zullen worden.

5 miljoen afgedankte telefoons

Het Olympisch comité dat de inzameling organiseert, zegt in een update dat er tot november 2018 een goede 47.488 ton aan e-waste was ingezameld. Daar zitten meer dan 5 miljoen oude mobiele telefoons bij. Samen zijn al die oude apparaten goed voor bijna 29 kilo goud, 3.500 kilo zilver en 2.700 kilo brons. Van die laatste is daarmee voldoende opgehaald. Van het benodigde goud is bijna 94 procent binnen, van zilver is 85 procent aan apparaten onttrokken. De organisatie verwacht dat de nog niet verwerkte elektronica voldoende grondstoffen hebben om in het nog ontbrekende eremetaal te voorzien.

Het is niet de eerste keer dat medailles deels gemaakt worden van gerecycled metaal. Tijdens de vorige Olympische Spelen in Rio de Janeiro waren de medailles van ongeveer 30 procent gemaakt van gerecycled materiaal. De Olympische Spelen in Tokio hebben de primeur met medailles volledig uit gerecycled materiaal. Ook is het de eerste keer dat de materialen massaal gedoneerd worden door particulieren.

Geef een reactie