SmartphonesUitgelichtVerbeterde tech

Fairphone haalt €2,5 miljoen op met crowdfunding

Fairphone kan weer even vooruit. De crowdfunding campagne van de Amsterdamse smartphonemaker heeft 2,5 miljoen euro opgeleverd. De duurzame smartphonemaker mikte op een bedrag van 1 miljoen, maar daar schoten ze al snel voorbij. Het veel hogere bedrag wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuw toestel. Daarnaast gaat het bedrijf andere markten in Europa aanboren, zoals Scandinavië en Zuid-Europa. Ook gaat het de investering gebruiken om de lease-optie van hun toestel verder uit te breiden.

De 2,5 miljoen euro opbrengst kwam tot stand dankzij 1800 mensen op het crowdfundplatform oneplanetcrowd. Zij zijn nu aandeelhouder via een converteerbare lening, die later omgezet kan worden in daadwerkelijke aandelen. Deelnemers konden bedragen investeren van €250 tot €5000. De uiteindelijke 1800 mensen was een aantal dat nog nooit op OnePlanetCrowd voor een Nederlands project werd behaald.

Eerdere investeringen in Fairphone

Het is niet de eerste keer dat Fairphone een stevig bedrag binnenhaalt. In 2017 kreeg het nog een investering van € 6,5 miljoen van verschillende investeerders. Dit jaar moet dat bedrag ook weer oplopen tot € 6 miljoen, aldus het bedrijf zelf. Het huidige crowdfundbedrag wordt later dit jaar aangevuld met een banklening. Ondertussen wordt hun telefoon ook nog verkocht. Van de modulaire Fairphone 2 zijn inmiddels al 150.000 exemplaren over de toonbank gegaan.

Op een Fairphone 3 hoeven we voorlopig nog niet te rekenen. Het geld gaat de de smartphonemaker gebruiken om de huidige Fairphone 2 verder te ontwikkelen. Het zal dus eerder gebeuren dat je nieuwe componenten voor deze modulaire smartphone kunt kopen. Eerder presenteerde het bedrijf al een nieuwe camera en een nieuwe behuizing, waarmee eigenaren van de Fairphone hun toestel kunnen upgraden. Naast het ontwikkelen van hardware, wil Fairphone het toestel ook via een leaseconstructie aan bedrijven gaan aanbieden. Sinds dit jaar loopt er een pilot om te zien of het werkt, de nieuwe investering wordt gebruikt om dit verder uit te bouwen.

Fotocredit: Fairphone

Geef een reactie