accessoiresVerbeterde tech

Afgedankte elektronica in Dutch Design bureaulamp

Als je laptop te oud en versleten is om je dagelijkse werkzaamheden op zich te nemen, wil dat niet zeggen dat hij helemaal niets meer kan. Neem de batterij die erin zit. Ook al is die niet meer wat het geweest is en begint hij na 10 minuten al te miepen om de oplader; een simpel bureaulampje kan er nog uren van branden. Dat is het idee achter de Nederlandse design-lamp vlak 2, die gebruik maakt van afgedankte batterijen van laptops, e-bikes en robotstofzuigers.

De vlak 2 stalamp, van Nederlandse productontwerper Gregor van Egdom, maakt gebruik van lithiumaccu’s uit afgedankte elektronica. De lamp heeft drie van zulke accu’s pontificaal bovenop zitten. Daarmee brandt hij tussen de 5 en 30 uur, zonder dat er een stopcontact nodig is. Een magnetische lader, zorgt daarna dat hij weer vol raakt.

‘Lekker nerdy’

Het meest opvallende aan het design van de vlak 2 is het ontbreken van design, wat natuurlijk ook weer design is. Geen overbodige versierselen of tierelantijntjes. Slechts het hoognodige: een natuurstenen voet, messing standaard en de lamp waarop je alle afzonderlijke onderdelen kunt zien zitten. Volgens techzine Bright ziet de lamp er daarmee ‘lekker nerdy’ uit. Dus dat zit wel goed.

Vlak 2 is voorzien van een speciale dimfunctie. Door aan de knop te draaien wordt het licht niet alleen feller, maar veranderd ook de kleurtemperatuur. Hoe feller hij wordt gezet, hoe blauwer/witter de gloed van de 48 ingebouwde LEDs wordt. Daarmee bootst de ontwerper het gedrag na van een ouderwetse gloeilamp, hoewel ook de zonsondergang als inspiratie wordt genoemd.

Hergebruikt, dus goedkoop?

Voor wie denkt dat deze lamp voor een prikkie weg kan omdat er toch afgedankte elektronica in zit: ha! Nou! Nee, sorry. De lamp is nu te pre-orderen voor €599. Inderdaad, bijna zeshonderd euro voor een bureaulamp met afgedankte onderdelen erin. Kost wat, maar dan red je ook wel drie lithium batterijen van de schroot. En heb je een knap staaltje Dutch Design op je bureau.

Geef een reactie