accessoiresVerbeterde tech

Tile Pro en Mate bluetooth trackers zijn niet meer na een jaar e-waste

Het Internet of Things is de toekomst. Alles moet op de één of andere manier verbonden worden. Van je koelkast en tv tot je sleutelbos en handtas. Voor dat laatste zijn de kleine bluetooth trackers van Tile al een tijdje uitstekend geschikt. Hun nieuwe, kleine trackers zorgen ervoor dat al je dagelijkse spullen overal ter wereld zijn terug te vinden. Hun nieuwe trackers doen dat met een knoopcelbatterij die je zelf kunt verwisselen. En dat is niet alleen belangrijk voor je portemonnee.

Tile timmert al een tijdje aan de weg. Het idee is dat je via een app altijd kunt zien waar een bepaalde Tile zich bevindt. Als je ze dus ergens aan vast maakt, weet je waar dat object is. Praktisch betekent dat: nooit meer zoeken naar bijvoorbeeld je sleutelbos, je agenda, je camera, je tas. Gewoon even op je telefoon kijken waar die ligt. Tiles zijn ook handig om iets terug te vinden als je het per ongeluk buiten de deur laat slingeren, je kunt ze zien op een kaartje op je telefoon. En is iets écht kwijt, dan kun je zelfs mede-Tile gebruikers vragen om te helpen zoeken.

De nieuwe Tile’s zijn er in twee varianten. De Tile Mate is de voordeligere optie. Deze tracker heeft een bereik van 45 meter, en kan nu een luider geluid laten horen als je ‘m oproept. De Tile Pro heeft een bereik van 90 meter en laat een nog hardere toon horen als je dat wilt. De derde optie, de Tile Slim, is niet vernieuwd en heeft nog een een ingebouwde batterij.

Tiles niet langer voorbestemd als e-waste

Reuze handig. Maar een groot nadeel van dit soort kleine, draadloze apparaten is dat ze een zeer beperkte levensduur hebben en daarna onmogelijk open te maken zijn om er nog iets van te maken. Zelfs recyclen is soms een hele klus. Goed voorbeeld daarvan is de stortvloed aan draadloze oordopjes die tegenwoordig op de markt worden gebracht. Zodra er iets mis is, of als de ingebouwde accu minder gaat presteren, dan is er maar één plek waar die dingen heen kunnen. De afvalberg.

Dat gold voorheen ook voor de Tiles. Die kon je niet eens opladen. Het batterijtje was ingebouwd en leverde een jaar stroom. Daarna kon je complete Tile bij het afval. Ongeacht het feit dat de hardware nog uitstekend werkt. Een leeg batterijtje was einde verhaal voor prima hardware. Het feit dat het bedrijf er nu voor heeft gekozen daar verandering in te brengen is een goede zaak. En op het eerste gezicht ook best verrassend.

Innovatie waar je wat aan hebt; een achterkant die open kan zodat de batterij vervangen kan worden.

Jaarlijks prijskaartje

Want waar hun klanten vroeger na een jaar terug naar de winkel konden voor een nieuwe Tile, kunnen ze nu simpelweg naar de Handyman voor een nieuw knoopcelbatterijtje. Bij Tile zijn ze er echter van overtuigd dat dit niet alleen voordelen heeft voor het milieu, maar ook voor hun bedrijf. “De gedachte is dat mensen zich vrijer voelen om Tiles aan meer spullen te hangen nu er niet een jaarlijks prijskaartje aan hangt”, zo laat Tile’s chief experience officer Simon Fleming-Wood weten aan website The Verge.

Daarnaast hangt het jaarlijkse prijskaartje nu ergens anders. Mensen met een Tile kunnen kiezen voor maandelijks of jaarlijks abonnement, Tile Premium. Daarbij krijg je langere garantie, kun je slimme pushmeldingen krijgen als je ergens wegloopt zonder je Tile en kun je andere mensen gebruik laten maken van je Tiles. Oh, en een ander voordeel is dat je voor elke Tile jaarlijks een nieuw batterijtje krijgt opgestuurd.

Geef een reactie