accessoiresVerbeterde tech

‘Hernieuwbare’ oplaadkabel moet e-waste tegengaan

Sirteen hernieuwbare oplader -Tech Like You Care

Handen opsteken, wie herkent dit: je dure nieuwe gadget is nog maar een paar maanden oud en glimt nog alsof hij net uit de doos komt. De bijgeleverde oplader is een ander verhaal. Die ziet eruit alsof je ‘m net hebt teruggevonden nadat je ‘m twintig jaar geleden in de tuin begraven hebt. Opladers zijn vaak de eerste dingen die stuk gaan. SirTeen zegt nu een oplossing te hebben: hun oplaadkabels zijn ‘hernieuwbaar’.

Het idee van de SirTeen oplaadkabels is geïnspireerd op sommige hagedissen. Als het nodig is kunnen die hun staart afwerpen. waarna die weer teruggroeit. Dat idee is gebruikt om hernieuwbare oplaadkabels te maken. De maker gaat ervan uit dat kabels altijd stuk gaan op het punt waarop ze aangehecht zijn aan het stekkertje of plugje. Zodra de kabel daar begint te slijten of stuk gaat, knip je er een stukje af en gebruik je het deel dat nog wel goed is.

Hoe werkt een ‘hernieuwbare’ oplaadkabel?

SirTeen heeft daarvoor een vernuftige aansluiting bedacht. Je schuift het snoer erin, klikt ‘m dicht en je kunt ‘m gebruiken. Bij beschadigingen, haal je het snoer eruit, knip je het beschadigde deel eraf en kan hij weer terug in de aansluiting. Op die manier gooi je bij schade niet de hele oplader weg, maar alleen dat kleine stukje snoer. De rest kan gewoon weer mee.

Sirteen hernieuwbare oplader

De SirTeen is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van welk apparaat je wilt opladen. Zo is er een USB-C uitvoering, Micro-USB en ook de Apple Lightning aansluiting. De opladers ondersteunen fast-charging en zijn slim genoeg om de stroomtoevoer af te kappen als de batterij volledig is opgeladen. En met een aankoopprijs van €20 ben je wellicht nog goedkoper uit dan wanneer je een officiële vervanger koopt.

Minder kabels weggooien, minder e-waste

Slim, interessant, vernuftig. SirTeen belooft dat hun oplader door deze manier ruim 15 jaar mee kan, hoewel hij gedurende die periode wel steeds een stukje korter wordt. Daarom begin je ook met anderhalve meter aan oplaadkabel. Gedurende die 15 jaar zou je anders vele meters kabels weggooien. De kans dat al die kabels ergens op een vuilnisbelt belander (waar de materialen giftige stoffen kunnen afgeven) of op een e-waste dump in Afrika of Azië (waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden materiale scheiden) is aanwezig. Er wordt geschat dat opladers in de EU alleen al 51.000 ton aan e-waste per jaar opleveren. SirTeen probeert dat dus flink te verminderen.

Complimenten daarvoor. Net als JackSavior voor de audioplug, neemt SirTeen geen genoegen met matige producten waar we allemaal aan gewend zijn. Of dit de meest praktische oplossing is, valt te bezien. Voor mensen die serieus altijd kampen met hetzelfde probleem biedt het wellicht een goede oplossing. SirTeen is nu alleen nog verkrijgbaar via IndieGogo, vanaf oktober moet hij geleverd worden. Vooral blijft de vraag staan: het is 2018, waarom zijn elektronicafabrikanten er niet toe in staat om een kabel te fabriceren die wél gegarandeerd een aantal jaar goed blijft?

Geef een reactie