SmartphonesUitgelichtVerbeterde tech

Hoe is het nu eigenlijk met Phonebloks?

Even graven in het geheugen, maar een paar jaar geleden werden we allemaal lekker gemaakt met de belofte van een modulaire telefoon. Uit het niets verscheen Phonebloks op het toneel, bedacht door Nederlander Dave Hakkens. Een smartphone waarbij je naar hartenlust onderdelen kon vervangen en verwisselen. Zelfs Google ging ermee aan de haal. Tot het ineens wegzakte. Nu, 5 jaar later beantwoordt Hakkens in een video zelf de vraag: hoe zit het met Phonebloks?

Phonebloks is nog lang niet dood. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat Phonebloks zelf nooit een product was. Het was slechts een idee, legt ook Hakkens uit. Niet direct bedoeld om in korte termijn op de markt te brengen. Een idee om smartphones duurzamer te maken. Om ervoor te zorgen dat ze langer meegaan. Als er één onderdeel stuk of oud is, vervang je simpelweg dat ene onderdeel.

Van Project Ara tot… niets?

Dat idee sprak tot de verbeelding. Phonebloks kreeg wereldwijde aandacht. Veel bedrijven toonden interesse, Google pakte uiteindelijk de handschoen op. Hun Project Ara beloofde de coolste smartphone ooit te worden. Tot het dat ineens niet werd omdat het project de nek werd omgedraaid.

Modulariteit in smartphones, en eigenlijk in de meeste moderne consumentenelektronica, is nog altijd nauwelijks verder gekomen dan het idee van Hakkens. LG en Motorola claimden even een modulaire smartphone. De G5 en Moto Z waren echter niets meer dan laffe pogingen om een handjevol matige accessoires of de verwisselbare batterij aan de man te brengen.

Fairphone en Puzzlephone

Ondertussen is het wachten nog op de PuzzlePhone, een fraai uitziend Fins project dat blijkbaar lastig is om gereed te krijgen. Het Nederlandse Fairphone is de enige die het idee serieus heeft omarmd én daadwerkelijk in de verkoop heeft gekregen. Hun Fairphone 2 is misschien een stuk minder sexy dan Project Ara. Grote verschil is dat de ene in de winkels ligt, de andere in een doos in een kelder van Google HQ.

Het idee is echter nog springlevend, stelt Hakkens in de video. Dat bleek maar weer eens uit het feit dat een Indiaas initiatief het idee omvormde tot een modulaire knutseltelefoon. Low-budget, met wat standaard onderdelen in een 3D-geprinte behuizing. Ook dit is niet de LEGO-telefoon waar we misschien naar uitkeken. Maar het feit dat het idee van een modulaire smartphone nog altijd springlevend is, stemt hoopvol.

Geef een reactie