Apps & softwareTech voor iets beters

Online aankopen compenseren met één druk op de knop

CO2 is slecht, m’kay? Goed, dat is niet waar. Maar de hoeveelheid CO2 die we momenteel met z’n allen de atmosfeer in stoten is wel degelijk een drama. Alles wat we doen, leidt tot CO2 uitstoot. Van vliegreizen tot het doen van een online aankoop. Voor vliegreizen zijn er al verschillende manieren om – althans in theorie – je CO2 uitstoot te compenseren. Voor je online aankopen is dat er nu ook. Nederlandse CO2OK regelt dat met één druk op de knop.

Eén knop om te compenseren

CO2OK voegt bij aangesloten webshops een groene knop toe aan de aankooppagina. Daarmee kunnen klanten kiezen 1 procent extra te betalen, die dan vervolgens wordt gebruikt om de CO2 uitstoot van het gekochte product te compenseren. Het geld gaat naar de startup, die het op zijn beurt steekt in gecertificeerde projecten die CO2 proberen terug te dringen.

CO2OK doet daarbij bewust niet aan bomen planten. Dat duurt decennia voor het rendement oplevert en in die tussentijd kan er veel gebeuren. In plaats daarvan investeren ze in gecertificeerde projecten via hun (goed bekend staande) Duitse partner Atmosfair. Denk aan het installeren van biogas intallaties, waterkrachtcentrales of zonnecollectoren. Het gaat hier om projecten die vooral in Afrika plaatsvinden, niet in Nederland of Europa. CO2OK meent in Afrika de meeste impact te kunnen hebben, niet alleen op de CO2 uitstoot maar ook op de kwaliteit van leven.

De strijkstok

Voor wie dit project met een gezonde dosis scepsis benadert en zich afvraagt of de volle 1% wel naar goede doelen gaat: dat antwoord luidt ‘neen’. Los van de BTW gaat ook CO2OK er even met de strijkstok langs, maar daar zijn ze dan wel heel eerlijk over. Een kwart van het gedoneerde bedrag wordt door CO2OK aan zichzelf besteed. Het bedrijf maakt kosten én wil flink uitbreiden de komende tijd. Zodra ze hun compensatieknop bij meer webwinkels hebben geïntroduceerd, zullen ze minder in gaan houden. Rijk hoeven ze er niet van te worden, zoals ze zelf op de website zeggen.

CO2OK meer dan alleen een goed gevoel?

De vraag is nu of dit niet gewoon een digitale aflaat is. Een knop om je schuldgevoel mee af te kopen. Want wil je CO2 uitstoot verminderen, koop dan gewoon minder. Kan het echt niet anders, dan is dit misschien wel een goede tweede optie. CO2OK zegt daar zelf over: “Het is altijd beter om je aankopen te compenseren dan om niks te doen. De CO2 reductie die jouw geld mogelijk maakt, zou er niet zijn als er geen geld aan werd besteed.” Het is voor ze te hopen dat meer mensen er zo over denken.

Als de Nederlandse compensatiedrang bij vliegreizen een indicatie is, zal het nog even duren voor het storm gaat lopen. Momenteel is er een twintigtal webwinkels, voornamelijk kleinere namen, voorzien van de CO2OK compensatieknop. Shoppen via Amazon, Bol.com of DealExtreme kan via een omweggetje ook CO2-neutraal, en dat zelfs zonder extra kosten. Daarvoor heeft CO2OK een affiliateprogramma lopen waarvan de inkomsten (grotendeels) worden afgedragen aan Atmosfair projecten.

Geef een reactie