accessoiresVerbeterde tech

Nieuw Nimble biedt draadloze opladers en accu’s met een schoon geweten

Hoera, er is een nieuwe elektronicamerk opgestaan dat het allemaal beter gaat doen. Het Amerikaanse Nimble maakt fraaie draadloze opladers en batterypacks. Maar wat Nimble vooral doet, is heel hard nadenken over hoe ze dat kunnen doen met zo weinig mogelijk impact op mens en milieu. Eenzelfde belofte als Fairphone dus, maar dan voor telefoonaccessoires.

Nimble is opgericht door drie hooggeplaatsten die eerder bij producent Mophie, van populaire batterypacks, werkten. Daar zagen ze dat het beter kon, mits het maar radicaal anders gaat. Dat laatste proberen ze nu met Nimble te doen. Een nieuwe manier van produceren én een nieuwe manier van verkopen, zo claimt Nimble zelf. Dit uit zich vooral in hun besluit om alleen maar online te verkopen. Door ouderwetse winkels buitenspel te zetten, hopen ze hun verkoopkanaal te vereenvoudigen. En dat scheelt weer kosten, die niet aan de consument doorberekend hoeven te worden. De verkoopprijzen zijn redelijk; je kunt op AliExpress natuurlijk goedkopere accu’s krijgen, maar soortgelijke producten van bekende merken zijn over het algemeen een tikje duurder.

Om te beginnen: duurzaam verpakkingsmateriaal

Interessanter is dat deze online aanpak ook voorkomt dat het bedrijf veel hoeft te investeren in een luxe verpakking die winkelend publiek aanspoort tot kopen. Volgens Nimble zijn dit soort verpakkingen, bedoeld om te verleiden, gemaakt van materialen die moeilijk afbreekbaar zijn. Nimble levert zijn producten in een simpel doosje van volledig gerycled materiaal dat ook weer volledig afbreekbaar is.

Nimble battery packs

Dat niet alleen, ook de gadgets die Nimble maakt hebben een vleugje eco. Zo maken ze de behuizing van bioplastic en hennep, wat niet alleen milieuvriendelijk is. Volgens Wired, dat al een aantal producten van Nimble in handen heeft gehad, voelt het ook erg luxe. Toch moet ook Wired constateren dat het ‘eco’ labeltje daarmee niet direct verdiend is. De uiteindelijke technologie, de accu’s die zorgen voor de functionaliteit, zijn nog gewoon standaard exemplaren waar dus weinig duurzaams aan is.

Nu klinkt het alsof Nimble een stukje hennep op hun oplader plakt, het in een saai kartonnen doosje doet en daarmee de groene vlag in top hangt. Maar het bedrijf doet wel degelijk meer dan alleen dat. Zo spreekt het de ambitie uit om in 2022 volledig e-waste neutraal te opereren, waarbij ze zoveel afval verantwoordelijk verwerken als dat ze produceren. Daar beginnen ze nu al mee. Bij elk product dat ze verkopen zit ook een zakje, dat vol gestopt kan worden met afgedankte elektronica. Mensen die een Nimble product kopen kunnen op de website een pakbon uitprinten en die afdankertjes gratis opsturen naar een gecertificeerde e-waste verwerker. Met dit ‘one-for-one’ recycle project willen ze voor elk verkocht Nimble product een pond aan afgedankte tech laten recyclen.

Ook geeft Nimble op de website uitgebreid tekst en uitleg bij hun productieproces. Je kunt zien waar hun spullen gemaakt worden (Voornamelijk in China) en waarom ze uitgerekend voor die bedrijven hebben gekozen. Ook zullen ze jaarlijks in een rapport verantwoording afleggen over hun productie- en verkoopproces en het verduurzamen daarvan.

Nimble verkrijgbaar in Europa?

Het is misschien nog niet optimaal allemaal, maar toch is het goed om te zien dat er een nieuw techbedrijf met een moraal opstaat. Wat echter ook niet onbelangrijk is: de opladers zien er erg lekker uit. De draadloze opladers (geschikt voor zowel iPhone als Android) kunnen als telefoonstandaard en chargingpad worden gebruikt. De batterypacks zijn verkrijgbaar in een capaciteit van 10.000, 13.000, 20.000 en 26.000 mAh en ondersteunen fast charging.

Nimble wil in de toekomst ook andere producten toevoegen aan de line-up maar voor het zover is, eerst maar eens wachten tot ze buiten de VS verkrijgbaar zijn. Volgens het bedrijf staat Europese verkoop op de planning, maar een exacte datum is nog niet bekend.

Geef een reactie