AudioVerbeterde tech

Nieuwe JackSavior redt ook moderne audioplugs van de schroothoop

Draadloze hoodftelefoons raken steeds meer ingeburgerd, maar het overgrote deel werkt nog gewoon met een kabel. En die kabels met plugjes blijken al sinds mensenheugenis de achilleshiel van elke headset. Zeker de ouderwetse 3,5mm jackplug blijkt vaak niet bestand tegen hedendaags gebruik. Een klein stukje plastic met soldeerpuntjes dat enkele centimeters uitsteekt, dat sneuvelt onherroepelijk in je broekzak. Het is wat dat betreft een wonder dat het tot 2016 geduurd heeft tot iemand daar eens iets anders op bedacht. JackSavior vond toen de 3,5mm jackplug opnieuw uit en maakte ‘m kleiner, flexibeler en steviger.

Inmiddels is het Nederlandse bedrijfje toe aan een nieuwe versie van de JackSavior. De nieuwe adapter bevestig je aan je bestaande jackplug, waardoor elke hoofdtelefoon voorzien kan worden van een JackSavior. De laatste versie betreft een plug met vier connectiepunten. Daardoor kan er niet alleen audio verstuurd worden naar je hoofdtelefoon, maar kunnen er ook signalen terugkomen. Anders gezegd: deze JackSavior ondersteunt ook de microfoon of bedieningsknoppen van je hoofdtelefoon.

Tien keer sterkere jackplug

Verder is het principe nog het zelfde. Door de soldeerpunten van de draden in de stalen plug te verwerken, zitten deze netjes beschermd. Het deel van de plug dat uit je telefoon of mp3-speler steekt is daarmee veel kleiner en een stuk flexibeler. Los van het feit dat dit een stuk lekkerder in je broekzak zit, claimt JackSavior ook dat hun plugs wel tien keer langer meegaan dan bestaande jackplugs. Scheelt een hoop frustratie van veel te vroeg afgedankte oordoppen.

JackSavior heeft niet alleen praktische voordelen, het is ook een duurzamere oplossing voor de bestaande jackplugs. Zo wordt er voor een JackSavior plug minder materiaal gebruikt dan voor een standaard plug. Daarnaast is het idee natuurlijk dat een JackSavior plug veel langer meegaat. Met een goede 50 miljoen ton aan e-waste dat we met z’n allen elk jaar produceren, is elke mindering meegenomen.

JackSavior adapter op Kickstarter

De nieuwe adapters van JackSavior zijn momenteel voor vanaf €6 te pre-orderen op Kickstarter. Het crowdfundproject is geslaagd; het beoogde bedrag dat nodig was om tot productie over te gaan is al ruimschoots overschreden. Inmiddels lijkt de eerste batch zelfs al stijf uitverkocht. Grijp je ernaast, dan kun je wachten tot later dit jaar als er een nieuwe lading gemaakt wordt.

Geef een reactie