Apps & softwareVerbeterde tech

Zuinigste website gaat offline bij bewolking

Stel, je hebt een blog waarop je schrijft over low-tech oplossingen voor moderne problemen. Eén van de onderwerpen op je site is de steeds groeiende energiebehoefte in de wereld. Met het in de lucht houden van een website werk je daar alleen maar aan mee toch? Niet als je de oplossing kiest van LOW←TECH MAGAZINE. Zij maakten een superzuinige website. Dat is nodig ook, de server wordt volledig gevoed door hun eigen zonnepaneel. Is het bewolkt, dat gaat deze site dus uit de lucht. Dat is geen fout, het is een feature.

Dit artikel moet dus snel geschreven worden. Terwijl ik op die website informatie zoek, staat er rechts onderin in beeld een accu-symbool, met een onheilspellende ‘6%’ ernaast. Het gaat hier niet om de accu van mijn laptop. Nee, de accu van de server van LOW←TECH MAGAZINE is bijna leeg. Daalt het tot 0%, dan is de site uit de lucht tot het zonnepaneel in Barcelona de accu weer heeft opgeladen.

Zelfvoorzienende website

LOW←TECH MAGAZINE heeft zijn website namelijk volledig op zelf gegeneerde zonne-energie draaien. De zonnepanelen staan, net als de server van de site, in Barcelona in Spanje. Daar is het regelmatig zonnig. Maar in de ochtend vangt het paneel nog geen zon, en trekt het de bijbehorende accu leeg. In theorie is de opzet voldoende om de site 24 uur per dag in de lucht te houden. Maar wolken en korte winterdagen kunnen roet in het eten gooien.

Lowtechmagazine server
Rechts in beeld: de server die de website van LowTechMagazine draaiende houdt…zolang de zon schijnt.

Ideaal is dat niet, maar het is deels ook het punt dat de makers van LOW←TECH MAGAZINE willen maken. Technologische uitdagingen worden volgens hen te vaak opgelost door er nog meer geavanceerde high-tech tegenaan te gooien. Het internet zelf is daar een goed voorbeeld van. Uitdagingen als ‘hoe maak ik mijn website mooier’ of ‘hoe kan ik betere advertenties tonen’ worden opgelost met een high-tech aanpak. Het gevolg is dat er zwaardere websites gemaakt worden. Die vereisen sterkere computers om ze goed te kunnen tonen. En die verbruiken weer meer en meer stroom. De schatting is dat digitale diensten 10% van al het stroomverbruik voor rekening nemen. Het kan geen kwaad om daar kritisch naar te kijken.

Omdenken naar low-tech

Om dat stroomverbruik op te vangen kun je, zoals meer en meer mensen doen, overschakelen op groene stroom. Het gevolg is dat windmolenparken en zonne-energiecentrales als paddenstoelen uit de grond schieten. Je kunt ook, zoals LOW←TECH MAGAZINE doet, de andere kant op denken. Hun nieuwe website wordt niet alleen in de lucht gehouden door hun eigen zonnepaneel, hij is ook gemaakt om zo weinig mogelijk stroom te verbruiken. Een goed voorbeeld van ‘practice what you preach’, want de website van LOW←TECH MAGAZINE is zo low-tech als een website maar kan zijn.

Meest in het oog springende aanpassing die ze daarvoor hebben gedaan, zit ‘m in de afbeeldingen. Als bezoekers hoge resolutie afbeeldingen voorgeschoteld krijgen, moeten er ook elke keer grote bestanden van de server worden gedownload. Dat kost stroom. LOW←TECH MAGAZINE heeft daarom gekozen voor een drastische oplossing. De ‘dithered’ afbeeldingen, met enkel een handjevol tinten, zijn tien keer lichter dan normale foto’s. Keerzijde is dat ze er ook uitzien als een slechte krantenafdruk.

Dithered images, geen cookies, standaard fonts

Andere aanpassingen zijn het feit dat er alleen standaard lettertypes worden gebruikt. Ook voor het logo hoeft geen apart font of een afbeelding gedownload worden. Cookies of trackers heeft deze site niet en alle pagina’s zijn statisch opgebouwd, in plaats van dat ze bij elk bezoek opnieuw gegenereerd worden.

Die energiezuinige website draait dus voor de volle 100 procent op zonne-energie. De eigen server wordt draaiende gehouden door een 50W zonnepaneel. Een 12V 7Ah accu wordt gedurende de dag opgeladen en zorgt dat de website ook ’s nachts draait. Mocht er een keer niet genoeg zon zijn, dan raakt de accu leeg. Is de accu leeg, dan valt de server uit. Vandaar de waarschuwing bovenaan de website. “This is a solar-powered website, which means it sometimes goes offline.”

In plaats van meer, meer juist minder, minder

Het is een flinke concessie voor een website. Een redelijk gedateerd uitziende pagina die na een paar regenachtige dagen op zijn gat ligt. Hiermee zal geen nieuwe trend worden gezet. Maar het terugkeren naar low-tech oplossingen voor het aanpakken van moderne problemen, is een interessante gedachte. De oplossing voor een groeiende energiebehoefte hoeft niet in meer zonnepanelen en meer windmolens te zitten. Het kan ook werken door het verbruiken van minder stroom. Dat toont deze experimentele low-tech website. Tenminste…als hij niet tijdelijk offline is.

Geef een reactie