accessoiresKan beter

iPads recyclen blijkt explosieve business

De laatste keer dat exploderende smartphones in het nieuws kwamen, was toen er een handjevol Galaxy Note’s vlam vatten in 2016. Hoewel het om slechts een handjevol toestellen ging, werden alle Note 7’s teruggeroepen. Het zekere voor het onzekere. Voor bedrijven die afgedankte apparatuur recyclen, zijn spontaan ontvlammende gadgets echter een steeds vaker terugkerende realiteit.

Belangrijke oorzaak is de trend om moderne lithium-ion accu’s in apparaten vast te bouwen. Smartphones, tablets, maar ook andere apparaten worden zelden nog voorzien van accu’s die eenvoudig te verwijderen zijn. Dat doen fabrikanten omdat ze steeds dunnere (en waterdichte) telefoons  en tablets willen maken. Als recyclebedrijven deze apparatuur noodgedwongen openbreken, is de kans op steekvlammen groot. De Amerikaanse krant Washington Post dook in de wereld van elektronica recyclers, wat een explosief verhaal opleverde (leestip!).

‘Niet buigen, niet erin prikken’

Tech journalist Geoffrey Fowler liep mee met een medewerker van e-waste verwerkingsbedrijf Cascade in Wisconsin. Daar zag hij hoe medewerkers apparaten met gevoelige lithium-ion accu’s eerst apart namen voor ze in het geautomatiseerde verwerkingsproces gingen. Een medewerker was daarbij een goede 40 minuten bezig met het voorzichtig demonteren van een oude iPad, om zo de batterij apart te kunnen verwerken. “Niets buigen, niet erin prikken. Probeer gewoon rustig aan te doen”, zo zegt een medewerker van Cascade. De brandplekken op het bureau van zijn collega zijn het bewijs dat het niet altijd goed gaat.

Het probleem is dat de makers van de apparaten zich totaal niet lijken te bekommeren om wat er gebeurt aan het einde van het leven van hun producten. Apple stak afgelopen week nog een mooi verhaal af over hun groene ambities, en over hoeveel ze wilden recyclen. Maar juist Apple komt in het verhaal over deze recycle bedrijven vaak voorbij als voorbeeld van hoe het niet moet. Niet alleen iPhones en iPads zijn lastig te verwerken. Ook kleinere apparaten zoals de AirPod hoofdtelefoons zijn onmogelijk om normaal uit elkaar te halen. Het maakt ook het repareren van producten vrijwel onmogelijk. Het gevolg is dat ze eerder bij recyclers terecht komen dan noodzakelijk is. En die moeten vervolgens veel tijd en energie besteden om te voorkomen dat er niet ergens in hun bedrijf spontaan brand uitbreekt.

Wat kun je zelf doen?

Mocht je het belangrijk vinden wat voor impact jouw gadget heeft nadat je ‘m hebt afgedankt, dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Het beste wat je kunt doen is bij aankoop al kijken hoe moeilijk het is om een apparaat uit elkaar te halen. Check bijvoorbeeld de repareergoeroe’s van iFixit die voor veel apparaten een repareerbaarheidsscore geven. Ook hebben ze heel veel instructies over hoe je jouw apparaten zelf kunt repareren. Als je ze toch wilt wegdoen, lever ze dan op de juiste wijze in. Niet bij het gewone afval dus. Elektronica kun je kwijt bij de milieustraat van de gemeente, mits je wel zelf de accu apart inlevert. Er zijn ook gespecialiseerde recyclebedrijven zoals Zonzoo of Recycle Michael die oude elektronica innemen. Soms geven ze er nog wat geld voor, anders weet je in ieder geval dat hij goed verwerkt wordt.

Geef een reactie