SmartphonesVerbeterde tech

Fairphone 3, wat kunnen we verwachten?

Fairphone 3

Fairphone 3, hoe zou het daarmee gaan? Liefhebbers van de Fairphone 2 dromen al even van een opvolger van deze duurzame telefoon. De Fairphone 2 was al een ambitieus project, dus het is leuk om te fantaseren over hoe een Fairphone 3 er dan uit zou zien. Maar om even in de realiteit te blijven: we weten er nog maar heel weinig over.

De Fairphone 2 is de spannendste en meest innovatieve smartphone van de afgelopen jaren. Natuurlijk niet vanwege de toevoeging van bewegende emoji, spectaculaire AR, een notch in het beeldscherm of een ultraplatte behuizing van glas. Wel vanwege het feit dat het de eerste modulaire smartphone is en eentje die duurzaamheid hoog in het vaandel zet. Eén van de unieke eigenschappen van de Fairphone 2 is dat hij gemaakt is om lang mee te gaan.

Fairphone 3 ‘waarschijnlijk’ en ‘ooit’

Dat is fantastisch, maar diep van binnen roert soms nog het nieuwsgierige beest van de moderne tech-consument zijn hoofd die roept: “We willen wat nieuws!” Dat nieuws zou dan de Fairphone 3 moeten zijn. En daar is nog nauwelijks iets over bekend. Alle informatie over de Fairphone 3 kunt je in één zin samenvatten: hij komt er waarschijnlijk, ooit.

Dat het nog wel even kan duren is een bewuste keuze. Zo deed in mei 2018 Fairphone zelfs een soort verdekte anti-productaankondiging op hun blog: “So, we’re excited to announce that nearly three years after the introduction of the Fairphone 2, we’re not releasing a new model just yet”, zo schreef Van Abel. In plaats daarvan wil de smartphonemaker zich juist richten op de levensduur van de Fairphone 2. De bestaande smartphone relevant houden past naadloos binnen filosofie van Fairphone, en is precies waar de Fairphone 2 voor gemaakt is.

Zie het als de Fairphone 2S

Want de Fairphone 2 die je nu kunt bestellen is niet dezelfde als die je een paar jaar geleden kreeg als je ‘m kocht. Natuurlijk, de software is wat met de tijd meegegaan en heeft updates gekregen. Maar datzelfde geldt voor de hardware. De huidige Fairphone 2 heeft een betere camera dan het origineel. En ook de behuizing is nieuw en een stuk slanker. Als Fairphone een typische smartphonefabrikant was geweest, dan hadden ze ‘m gepresenteerd als de Fairphone 2S en geprobeerd om iedereen over te laten stappen van hun huidige smartphone naar het nieuwe apparaat.

Fairphone 2 modulaire smartphone - Tech Like You Care

Maar Fairphone is niet typisch. Dus in plaats daarvan kunnen bestaande Fairphone 2 gebruikers simpelweg de nieuwe camera en de nieuwe behuizing kopen en in hun toestel klikken of schroeven. Op die manier blijft de behoefte aan een compleet nieuw toestel nog even weg. Toch zal er ooit een Fairphone 3 komen. De flinke investering van €2,5 miljoen die het bedrijf kort geleden binnenhaalde via crowdfunding zal deels gebruikt worden voor een nieuw toestel. In een interview met Franse website Frandroid liet Van Abel al wat doorschemeren over het nieuwe toestel.

Fairphone 3 eind 2018?

Zo was er in 2017 nog sprake van dat de Fairphone 3 aan het eind van 2018 gelanceerd zou worden. Daar is inmiddels dus geen sprake meer van, tot nog toe blijft het nog even stil. Daarnaast gaf Van Abel in het interview aan dat ze niet mikken op een high-end toestel. De Fairphone 3 moet wat voordeliger worden, om zo een grotere doelgroep aan te kunnen spreken. Deze uitspraken worden later ook in het forum van Fairphone officieel bevestigd. Toen deze uitspraken werden gedaan, zat de Fairphone 3 echter nog in de conceptfase. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en is het onduidelijk wat daar uit is gekomen.

Is dat erg? Niet perse. Het past binnen de filosofie van Fairphone om géén nieuw toestel uit te brengen en om juist de levensduur van hun huidige model te rekken. Natuurlijk is de Fairphone 2 inmiddels niet het meest high-tech wat je kunt krijgen. Maar daar is ook geen compleet nieuw toestel voor nodig. Een stevige upgrade van de hardware zou er ook voor kunnen zorgen dat het toestel weer een flinke tijd mee kan.

Comments (2)

  1. Lucianne Le Coultre

    Wij hebben de eerste fairphone al jarengeleden gekocht en die bevalt goed, maar ik denk erover om een nieuwere aan te schaffen. Kunnen we de eerste inruilen?

    • Fairphone heeft een inruilprogramma voor oude smartphones (niet alleen de oude Fairphone). Je kunt je oude gratis opsturen, zij zorgen dat hij goed gerecycled wordt. Je krijgt korting op je Fairphone 2.
      Check hier voor meer info over het inruilen van je Fairphone.

Geef een reactie