accessoiresKan beter

We zijn nog ver verwijderd van duurzame batterijen

Duurzame batterij

De batterij is leven. De belangrijkste apparaten die we dagelijks gebruiken – smartphones, laptops en ook steeds vaker auto’s en fietsen – zijn afhankelijk van lithium-ion batterijen. Hoewel het gebruik van deze batterijen in sommige gevallen voor duurzaam moet doorgaan, is de batterij zelf dat nog lang niet. Waar blijft die duurzame batterij eigenlijk? Dat vraagt website OneWorld zich af.

Sommige fabrikanten doen (een beetje) hun best om hun gadgets groener, duurzamer of ethischer te produceren. Bij de batterij houdt het altijd wel een beetje op. Apple gebruikt een beetje gerecyclede materialen voor de iPhone XS, maar is nog niet in de buurt van een ‘faire’ lithium-ion accu. En ook fairtech merk Nimble, dat battery packs en opladers produceert die beter voor de planeet zijn, moet toegeven dat hun accu’s zelf daar nog niet echt aan bijdragen.

Alternatief voor lithium-ion

Er moet een alternatief komen voor de lithium-ion batterij. In de eerste plaats omdat de technologie gebruik maakt van zeldzame grondstoffen kobalt en lithium. Het winnen van deze grondstoffen heeft enorme impact op mens en milieu, zo legt ook OneWorld uit. Kobalt wordt veel gevonden in de Democratische Republiek Congo, waar kinderarbeid niet ongebruikelijk is. En de chemicaliën die gebruikt worden voor het winnen van lithium brengen schade aan de natuur in Zuid-Amerika.

Ondertussen zijn er steeds meer accu’s nodig. Niet alleen worden er meer en meer gadgets gebruikt die allemaal gebruik maken van lithium-ion batterijen, datzelfde geldt voor meer en meer auto’s, fietsen en scooters. Allemaal gebruiken ze meer en meer stroom, terwijl er nauwelijks meer een hoger rendement uit lithium-ion accu’s gehaald kan worden. De groei in gebruik van lithium-ion batterijen valt daarnaast ook samen met de groei in gebruik van hernieuwbare energie. Als je ook stroom wilt hebben als de zon niet schijnt of de wind niet blaast, dan moet je energie op kunnen slaan. In batterijen.

Duurzame accu?

Helaas moet OneWorld concluderen dat een duurzaam alternatief van de lithium-ion batterij nog ver achter de horizon ligt. Er zijn wat veelbelovende alternatieven. De battolyser wordt als voorbeeld genoemd. Een concept voor langdurige energieopslag dat momenteel ontwikkeld wordt op de TU Delft. Ook daarvoor geldt echter: eventueel gebruik in consumentenelektronica ligt nog ver achter de horizon. De vraag blijft dus: waar blijft die duurzame batterij?

Geef een reactie