Kan beterSmartphones

Tweakers checkt: geven custom roms je smartphone een tweede leven?

custom rom smartphone tweakers

Drie jaar. Dat is ongeveer de levensduur van je Android smartphone. Als het aan de fabrikant ligt tenminste. Natuurlijk, na die drie jaar werkt alles nog. Hij kan misschien nog jaren mee. Maar de fabrikant trekt zijn handen er vanaf en stopt met het ondersteunen van de software. Geen bugfixes, geen nieuwe functies en ook geen beveiligingsupdates meer. Gelukkig kun je dan op eigen houtje een onofficiële versie van het besturingssysteem installeren. Een custom rom. Tweakers checkte hoe gemakkelijk of moeilijk dat gaat, in een interessant verhaal onder de hoopgevende titel ‘nog even door met je smartphone’. Daarbij blazen ze een aantal oude(re) Android smartphones nieuw leven in met een nieuwe versie van Android.

In het artikel beschrijft redacteur Arnoud Wokke hoe hij de Nexus 5X, de Samsung Galaxy S7 en OnePlus 3 voorziet van een custom rom. Een custom rom is een onofficiële versie van het besturingssysteem. Soms met veel extra functies en verbeteringen die de fabrikant heeft nagelaten. Soms goedbedoelde hobby-projecten vol bugs en foutjes. De toestellen van Samsung en OnePlus stammen uit het jaar 2016, de Nexus 5X komt zelfs uit eind 2015. Alle geteste toestellen zitten geheel of bijna aan het einde van hun gegarandeerde ondersteuning van de fabrikant. Dat heeft gevolgen voor de software, terwijl de hardware wellicht nog prima is. Zonde om weg te gooien dus.

‘Nog wat leven er uit persen’

Dat is ook precies de insteek van het verhaal van Tweakers. Waar het installeren van custom roms voor veel mensen een hobby is om te kijken wat ze allemaal uit een nieuwe smartphone kunnen halen, kan het wellicht ook een goede manier zijn om nog een jaartje extra uit je oude telefoon te halen. “Er ligt een nieuwe markt open voor deze aftermarket-besturingssystemen”, schrijft Wokke. “Mensen die nog tevreden zijn met hun oude telefoon, hoewel de ondersteuning door de fabrikant is afgelopen. Je kunt leven met een oude en steeds onveiligere telefoon, je kunt een nieuwe telefoon kopen of je probeert nog wat leven te persen uit je oude telefoon met een verse custom rom, als je telefoon dat ondersteunt. Het is dat laatste waar we ons in dit verhaal op richten.”

Het is geen halleluja-verhaal. De Samsung Galaxy S7 wordt voorzien van de LineageOS 15.1 die ‘m upgrade van Android 8.0 naar 8.0.1. Datzelfde geldt voor de OnePlus 3. De Nexus 5X krijgt de PixelExperience custom rom en krijgt daarmee zelfs Android 9.0 Pie. Grote verbeteringen zijn er niet echt. De Galaxy S7 doet in enkele tests wat langer met een acculading. De Nexus 5X gaat er bij één gebruikstest zelfs enorm op achteruit. Ook het feit dat de camerasoftware geüpdatet wordt, levert over het algemeen nauwelijks betere foto’s op. Daarnaast wijst Tweakers op talloze valkuilen tijdens het flashen van een custom rom. Echt onherstelbaar fout zal het gerust niet gaan. Maar kleine foutjes, bugs en merkwaardigheden kunnen tijdens het installeren flink wat tijd kosten.

Blijven gebruiken is duurzaam

Je apparatuur, in dit geval je smartphone, zo lang mogelijk gebruiken is het meest duurzame wat je kunt doen. Niet alleen kan het (vroegtijdig) wegdoen zorgen voor overmatig veel lastig te verwerken afval. Het maken van de nieuwe vervanger vergt veel schaarse grondstoffen en gaat gepaard met veel afval en uitstoot van schadelijke stoffen.

Helaas is de conclusie van Tweakers dus niet onverdeeld positief. “Er zijn veel mensen die gewoon een probleemloos werkende smartphone willen zonder gedoe. Voor hen is een custom rom geen oplossing”, schrijft Wokke. Het is voor mensen zonder ervaring niet heel eenvoudig om ze te installeren, zeker omdat er onverwachts zaken anders kunnen werken dan verwacht. Daarnaast kan de software vervelende bugs bevatten waar geen oplossing voor is. En de prestaties worden niet gegarandeerd beter. Vooral de Nexus 5X met een custom rom in dit artikel was geen doorslaand succes.

Geen wondermiddel

Custom roms blijven, kortom, beperkt voor de hobbyist en de knutselaar zo concludeert het artikel. Het is helaas geen gegarandeerd wondermiddel om je telefoon een tweede leven te geven. Veel Android smartphonefabrikanten leveren beveiligingsupdates tot drie jaar. Wil je een smartphone die langer ondersteund wordt? Dan zit er maar één ding op. Kies een iPhone, die wordt over het algemeen tot 5 jaar bijgehouden door Apple.

Foto bovenaan: Tweakers

Geef een reactie