Kan beter

Fotoboek toont post-apocalyptische wereld van ons e-waste

Die ene la. We hebben ‘m allemaal wel. Vol met oude telefoons, opladers zonder apparaat en snoeren waarvan je zeker weet dat ze ooit eens van pas gaan komen. Als je eindelijk de knoop doorhakt om het eens weg te doen, gaat het met een beetje geluk een netjes recycle-traject in. Met een beetje pech wordt jouw e-waste echter verhandeld en doorverkocht aan derdewereldlanden. Hoe ze daar met de overdaad aan e-waste omgaan, is gedocumenteerd in fotoboek CTRL-X, van de Duitse fotograaf Kai Löffelbein. Het zal vast geen verrassing zijn maar: it ain’t pretty.

Fotograaf Löffelbein keek eens naar de apparatuur die hij allemaal om zich heen verzameld had en vroeg zich af wat daarmee gebeurde nadat het werd afgedankt. Hij volgde Europees en Amerikaans e-waste de hele wereld over. Zo kwam hij uiteindelijk terecht op stortplaatsen als Agbogbloshie in Ghana, Guiyu in China en New Delhi in India. Daar trof hij een post-apocalytpische wereld aan. Koste wat het kost probeert men daar de waardevolle grondstoffen die zitten verstopt in afgedankte elektronica te redden.

E-waste kerkhoven in Ghana, China en India

Apparatuur die met stenen wordt stukgeslagen om materialen van elkaar te kunnen scheiden. Kleine werkplaatsen stampvol afgedankte apparatuur waar vrouwen materialen van moederbordjes plukken. Straatarme kinderen die op kampvuurtjes het rubber van kabels afsmelten, om zo het koper eruit te kunnen krijgen. Volgens Löffelbein was de lucht soms zo vervuild dat zijn longen brandden. Bij de elektronische puinhopen in New Delhi overwoog hij een gasmasker te dragen.

De oplossing?

Löffelbein is er van overtuigd dat er maar één echte oplossing is om de groeiende berg schadelijk afval te beperken: minder kopen. “Zelfs als onze laptop zes of zeven jaar dienst gedaan heeft, dan denken we dat hij oud is en het tijd is voor een nieuwe”, zo laat hij in een interview met Wired weten. “Het gaat om nadenken over onze consumptie, en hoe we voorkomen dat dat meer wordt.”

De omzwervingen over ’s werelds e-waste kerkhoven in de derde wereld heeft Löffelbein vastgelegd met de camera. Zijn boek CTRL-X geeft een surrealistisch beeld van de wereld nadat we onze apparatuur hebben weggegooid.

Geef een reactie