BeeldKan beter

Consumentenbond wil einde aan verdwijnende apps op smart-tv’s

smart-tv's

Sommige populaire apps op smart-tv’s stoppen na een paar jaar al met werken, of verdwijnen zomaar ineens van het apparaat. Dat is onacceptabel, zegt de Consumentenbond. Op het speciale meldpunt over smart-tv’s zijn al honderden klachten binnen gekomen. Nu zijn ze een actie gestart om ervoor te zorgen dat fabrikanten hun tv’s, in dit geval de software, langer mee laten gaan.

Een van de beste voorbeelden van ‘geplande veroudering’ in consumentenelektronica is de opkomst van de smart-tv. Een televisie met ingebouwde computer waar apps op draaien die een keur aan hippe dingen toevoegen aan de oude, vertrouwde televisie. TV-fabrikanten kunnen zo doen alsof ze allemaal toffe nieuwe functies bieden. In werkelijkheid zorgen ze er zo voor dat een televisie die doorgaans gemakkelijk zes jaar modern kan blijven, nu ineens al na een paar jaar gedateerd aanvoelt.

Niet werkende apps op smart-tv’s

Laatste bewijsstuk daaromtrent is het feit dat sommige belangrijke apps na een korte tijd verdwijnen van smart tv’s. Daarmee verdwijnt plots een belangrijk stuk van de functionaliteit van het apparaat. Soms gebeurt dat al een paar jaar na aankoop van de nieuwe tv. Het is een grote ergernis van de mensen die voor veel geld zo’n tv gekocht hebben. Uit de binnengekomen klachten blijkt vooral dat het ontbreken van de app van de NPO vervelend is.

De Consumentenbond noemt verder nog een aantal voorbeelden van belangrijke apps op smart-tv’s die ineens verdwenen zijn of het niet meer doen. Naast het ontbreken van een werkende NPO-app op verschillende smart-tv’s, is de RTL XL-app niet meer te gebruiken op oudere Philips toestellen. De YouTube-app is stuk op sommige LG en Sony televisies en de Skype-app is van Samsung smart-tv’s gehaald. De Consumentenbond vindt nu dat televisiefabrikanten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten zorgen dat deze apps gewoon blijven werken. Ze mikken daarbij op minimaal zes jaar, wat overeenkomt met de economische levensduur van een televisie. In een eerdere enquete gaven eigenaren van smart-tv’s zelfs aan dat ze meer verwachten van de fabrikanten: apps moeten zolang blijven werken als dat zij hun televisie willen gebruiken.

Keuze van de ontwikkelaar

De fabrikanten zelf wassen hun handen in onschuld. Zo laat Samsung weten aan Bright.nl dat het de verantwoordelijkheid is van app-makers om hun apps werkend te houden op hun tv’s: “Dit zijn keuzes die app-ontwikkelaars maken. Wij kunnen daar geen verandering in brengen.” Ook kiezen volgens Samsung sommige ontwikkelaars ervoor om hun apps niet langer beschikbaar te maken voor smart-tv’s.

Het probleem is echter niet de ontwikkelaars, het probleem is de smart-tv’s an sich. Neem een domme tv met een knap beeldscherm, hang daar zelf een Chromecast, Apple TV of ander apparaat aan en je hebt een smart-tv. Is de hardware in de toekomst niet meer voldoende om de nieuwste software te draaien, dan vervang je alleen het gedeelte dat verantwoordelijk is voor die apps. Scheelt geld en niet geheel onbelangrijk: zorgt er ook voor dat je daadwerkelijke tv een stuk langer mee kan. Het duurt zo langer voor er weer energie besteed moet worden aan het produceren van een nieuw toestel. En het duurt langer voor er een tv-toestel bij het afval belandt. Probleem is alleen: bijna geen enkele fabrikant produceert nog domme tv’s, want dat levert hen minder geld op.

Vergeet smart-tv’s: breng domme tv’s terug

De Consumentenbond verwacht ondertussen dat de gedupeerde eigenaren van smart-tv’s gecompenseerd worden. Bij voorkeur in de vorm van een gratis mediaspeler waarmee de ontbrekende apps wel gewoon weer te gebruiken zijn. Voor gebruikers misschien een prima tussenoplossing. Maar het aansluiten van een mediaspeler op een tv met ingebouwde mediaspeler? Dat kan beter. Waar zijn de domme tv’s gebleven, beste fabrikanten?

Geef een reactie