Apps & softwareTech voor iets beters

Tinderen voor een schonere mailbox en schonere lucht

Niemand zit te wachten op een volle mailbox. Soms overkomt je dat. Voor je het weet sta je weer ingeschreven voor talloze nieuwsbrieven waar je niet perse op zit te wachten. De boel opruimen kost tijd en moeite en daar heb je ook helemaal geen zin in. De app van Cleanfox is gemaakt om om ongewilde nieuwsbrieven uit je mailbox te ruimen. En tegelijk zorgen ze ook nog dat je minder CO2 uitstoot.

Interface á la Tinder

Als je Cleanfox toegang geeft tot je mailbox, dan scant het de inhoud en selecteert alles wat op een nieuwsbrief lijkt. Dat wordt dan verzameld in een lekkere interface die wel iets wegheeft van Tinder. Vervolgens is het aan jou om alle nieuwsbrieven even na te lopen en te bepalen of je ‘m in de toekomst wilt ontvangen of niet. Geef je met een druk op de knop aan aan een nieuwsbrief niet meer te willen, dan worden alle mails van die afzender verwijderd, wordt je waar mogelijk uitgeschreven en slaan vervolgmailtjes je inbox over. In een paar minuten tijd heb je zo je mailbox opgeschoond.

Om je een handje te helpen geeft CleanFox voor elke nieuwsbrief de openrate, het aantal mails en de CO2-uitstoot van die mails. Vooral dat laatste is een opmerkelijk punt, want CO2 uitstoot is niet direct iets dat je met je mailtjes associeert. Maar CleanFox denkt daar dus anders over.

Cleanfox interface

Hoe zit dat? Mail kost stroom. Niet alleen het versturen, ook het opslaan, analyseren en oproepen in zoekresultaten als je eens heel iets anders zoekt. Journalist Mike Berners-Lee heeft in zijn boek ‘How bad are bananas?’ becijferd dat een gemiddeld mailtje zo 4 gram CO2 de atmosfeer instoot. Voor lange mailtjes met grote bijlages kan dit oplopen tot 50 gram. Spammails, die over het algemeen minder geopend worden, komen op gemiddeld 0,3 gram CO2. CleanFox maakt daar een gemiddelde van 10 gram CO2 per mailtje van. Gezien het zich richt op nieuwsbrieven is dat wat overdreven dus.

Ook zijn het geen wereldschokkende hoeveelheden CO2. Maar als je bedenkt dat er elke minuut 200 miljoen mailtjes verstuurd worden, dan tikt dat wel degelijk aardig aan. Vandaar dat CleanFox de filosofie heeft geadopteerd van: hoe minder mail er verstuurd en bewaard wordt, hoe minder CO2 uitstoot. Om dat punt nog eens extra dik aan te zetten hebben ze een programma opgestart waarbij ze voor iedereen die een nieuwe gebruiker aandraagt, een boom laten planten in Tanzania. De teller staat op dit moment op 9635 bomen. (Voor wie zich aanmeldt: vul na het inloggen mijn referentiecode Eloquent-Camel-5xR in en er komt weer een boom bij.)

CleanFox en FoxIndustries

Cleanfox is een Frans intiatief en onderdeel van het bedrijf FoxIndustries. De dienst is gratis te gebruiken, maar je gaat er wel mee akkoord dat ze ook wat andere gegevens uit je mailbox plukken. Zo haalt het ook gegevens over jouw online aankopen naar boven, die vervolgens geanonimiseerd worden gebruikt om webshops te adviseren. Mocht je dat een probleem vinden, dan zit er weinig anders op dan zelf je mailbox door te struinen en op ‘unsubscribe’ knoppen te klikken. Anders kun je Cleanfox als app downloaden voor Android en iOS, of via de browser gebruiken. Cleanfox werkt met de meeste grote mailproviders.

Comments (1)

  1. Interessant, ga ik ook proberen.

Geef een reactie