Kan beterSmartphones

Zesjescultuur bij Apple: iPhone XS matig te repareren

iPhone XS teardown

Natuurlijk is de iPhone XS en de XS Max een fantastisch toestel. Lees een van de vele positieve reviews er maar op na. Maar een niet onbelangrijke vraag is ook: hoe lang gaat hij mee? Daar geeft iFixit doorgaans antwoord op. Hoe goed is de iPhone XS te repareren als hij eens stuk gaat? Het toestel scoort magere voldoende.

Nog geen twee weken geleden presenteerde Apple zijn nieuwe smartphones. Dat ging gepaard met ondermeer een mooi verhaal over hun duurzame ambities. Een belangrijke pijler van het duurzame verhaal van Apple is dat ze willen dat mensen hun iPhones langer blijven gebruiken. Als er minder iPhones worden weggegooid en gemaakt hoeven worden, is dat alleen maar beter voor het milieu. Het is daarom interessant te zien of Apple de daad bij het woord voegt met de iPhone XS en XS Max. Als die eenvoudig te repareren zijn, kunnen ze immers langer mee. Is dat ook zo?

iPhone XS en XS Max krijgen een zesje

Het antwoord is: ‘mwoh’. iFixit verzorgt zoals altijd een uitgebreide ‘teardown’, waarbij ze het toestel volledig uit elkaar halen. Hun eindoordeel is dat de beide toestellen 6 van de 10 punten scoren op het gebied van repareerbaarheid. Een kleine voldoende dus. Het positieve nieuws is dat zowel het beeldscherm als de batterij goed te vervangen zijn, zonder dat er heel veel andere onderdelen meegenomen hoeven te worden. Dat wil niet zeggen dat je het zelf thuis met een schroevendraaiertje kunt regelen. De toestellen zijn waterdicht gemaakt (wat een groot pluspunt is) waarvoor de onderdelen met lijm aan elkaar zitten. Om dat los te krijgen heb je op z’n minst wat specialistisch gereedschap nodig.

iPhone XS teardown

Grote pijnpunt op het gebied van duurzaamheid blijft de achterkant. Ook die is van glas, wat ‘m erg kwetsbaar maakt. Hoe hard het glas tegenwoordig ook is, een ongeluk blijft in een klein hoekje zitten. Een gebarsten achterkant van de iPhone XS of XS Max is nauwelijks normaal te vervangen, zo concludeert iFixit. Het glas zit vast aan het frame van de telefoon. Wil je dat dus vervangen, dan moet je ten eerste elk onderdeel stuk voor stuk uit de telefoon verwijderen. Ten tweede moet naast het glas ook direct het frame van de telefoon vervangen worden.

Het kan erger

Niet voor niets dus dat Apple stevig rekent voor deze reparaties. Op de website staat een prijslijst. Het vervangen van een gebarsten achterkant van de iPhone XS kost €591,10. Bij de iPhone XS Max rekent Apple €641,10. Daar heb je een prima nieuwe smartphone voor. De score van een zes is overigens geen verrassing. Zijn voorganger, de iPhone X, behaalde eenzelfde score. Apple doet het in ieder geval beter dan zijn concurrent Samsung. Die lijmt zijn Samsung Galaxy Note 9 dusdanig in elkaar dat iFixit ‘m slechts een 4 gaf.

Geef een reactie