ComputersVerbeterde tech

Alienware Area-51m is te upgraden als een desktop

Gamelaptops zijn toffe apparaten. Super krachtig, redelijk compact en veelal in een hysterisch design. Natuurlijk zijn ze niet voor iedereen geschikt, maar het feit dat je een computer uit je laptoptas kunt halen die moeiteloos de nieuwste games op de zwaarste settings draait, dat heeft toch wel wat. Gamelaptops hebben ook een stevig nadeel: ze doorstaan de tand des tijds maar matig. Dell heeft op de CES elektronicabeurs zijn nieuwe Alienware Area-51m gepresenteerd. Omdat je flink wat onderdelen kun vervangen en upgraden, zou het apparaat een stuk langer meegaan.

De Alienware Area-51m is volgens Dell de krachtigste gamelaptop die je kunt krijgen. Met (als je dat wil) een Intel Core i9 processor, GeForce GTX1080 videokaart en 32GB aan RAM, kan hij wel wat. Het apparaat wordt aangemerkt als een ‘waardige desktopvervanger’. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat er volwaardige desktopcomponenten in deze laptop verwerkt zitten. En net zoals je bij een desktop de onderdelen naar hartenlust kunt vervangen, is dat ook bij deze 51m het geval. Dat is belangrijk voor een gamelaptop, die het beste van het beste moet vertegenwoordigen. Komt er immers iets beters uit, dan verliest het apparaat vaak zijn bestaansrecht.

Vervangbare CPU en GPU

Laptops met verwijderbare componenten zijn niet compleet nieuw. In veel andere laptops is het mogelijk het opslaggeheugen bijvoorbeeld te vervangen als dat nodig is. Ook is in sommige gevallen de RAM te upgraden. De Area-51m laat ook zijn CPU en GPU vervangen voor iets beters. Daarvoor zijn geen ingewikkelde instrumenten nodig, slechts wat standaard gereedschap en een beetje handigheid is voldoende. Het is zeldzaam voor een grote laptopfabrikant om zijn gebruikers zo aan te moedigen de laptop te openen en om componenten te vervangen. Techsite The Verge heeft een toffe video gemaakt, waarin ze uitgebreid de tijd nemen om de Area-51m even uit elkaar te sleutelen. Kijktip!

Een kleine kanttekening is wel op zijn plaats. Voor de GPU heeft Dell een compleet eigen vormfactor ontwikkeld: Dell Graphics Form Factor (DGFF). Dat betekent dat je niet zomaar elke desktop GPU in deze laptop kwijt kunt. Hij moet formaatje DGFF hebben, die dan weer alleen gemaakt wordt door Dell. Alienware zegt tegen The Verge dat het niet eens duidelijk is of er veel upgrades komen in deze vormfactor.

Meer laptops upgraden?

Of Dell hiermee een nieuwe trend zet of zelf een nieuwe weg in is geslagen, zal de tijd moeten uitwijzen. Maar laten we hopen dat de Area-51m flink veel upgrades mag krijgen. Dat gebruikers die allemaal lekker zelf thuis aan de eettafel kunnen doorvoeren. En dat meer laptops hun onderdelen zo eenvoudig laten upgraden.

Geef een reactie