ComputersKan beter

De twee gezichten van Apple’s ‘groenste mac ooit’

Dunner, krachtiger, mooier scherm en nieuwe functionaliteit. De nieuwe MacBook Air die Apple afgelopen week presenteerde is weer een begerenswaardig apparaat. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Apple een mooie stap gezet op het gebied van duurzaamheid, waardoor dit de ‘groenste Mac ooit is’. Met dat laatste spreekt Apple zichzelf een beetje tegen.

De MacBook Air heeft een behuizing die volledig bestaat uit herwonnen aluminium. Voor die prachtige, dunne aluminium behuizing hoeven dus geen grondstoffen uit de aarde onttrokken worden. In plaats daarvan gebruikt Apple resten aluminiumschaafsel die overblijven uit andere productieprocessen. Door die, zo zegt het bedrijf zelf, tot op atoomniveau te bewerken, ontstaat een legering die net zo stevig en mooi is als nieuw gewonnen aluminium.

100% gerecyclede behuizing

Dit is een hele mooie stap van Apple. Dat de behuizing van de MacBook Air voor 100% uit gerecycled aluminium bestaat, heeft flinke gevolgen voor de ecologische voetafdruk van het apparaat. De meeste CO2-uitstoot vindt nog altijd plaats tijdens het productieproces. Op deze manier claimt Apple dat met 47% te verlagen. Ook de behuizing van de eveneens nieuwe Mac Mini computer bestaat grotendeels, 60%, uit gerecycled aluminium. Een applausje waard.

Het is niet de eerste keer dat Apple wil laten zien dat ze duurzaamheid serieus nemen. Tijdens de presentatie van de iPhone XS werd er zelfs tijd ingeruimd voor Vice President Environment, Policy and Social Initiatives Lisa Jackson. Zij mocht prime-time uitleggen welke groene aspiraties het bedrijf allemaal had. De mate waarin de nieuwe iPhone gebruik maakte van gerecyclede materialen werd gedetailleerd uit de doeken gedaan. Dit soort signalen zijn niet alleen belangrijk voor Apple zelf. Trendsettend als ze zijn, duurt het hopelijk niet lang voor andere fabrikanten elkaar ook op dit punt de loef proberen af te steken.

De keerzijde

Maar toch steekt er nog altijd iets. Het feit dat Apple dit zijn groenste Mac ooit noemt, is feitelijk ongetwijfeld juist (keuringsinstantie UL heeft dat gecheckt en de behuizing gecertificeerd). Maar ondertussen zijn de MacBook Airs traditiegetrouw moeilijk te repareren en niet up te graden, wat hun levensduur verkort. Belangrijker nog, in dezelfde presentatie waarin ook een nieuwe iPad Pro werd gepresenteerd, verwees Apple tegelijkertijd miljoenen snoeren, opladers, accessoires en randapparatuur naar de vergeten keukenlade. Of eigenlijk: naar de schroot.

Wil je de nieuwe iPad Pro kopen en daar jouw oude Apple Pencil bij gebruiken? Lukt niet. Je wordt gedwongen er een nieuwe stylus bij te kopen. De oplader en kabeltjes van je oude iPad zijn overigens niet als reserve te gebruiken, voor de nieuwe iPad Pro zijn ze overgestapt naar een enkele USB-C aansluiting. Heb je een goede hoofdtelefoon met 3,5 mm jackplug? Die kunt je gebruiken met de nieuwe Macbook Air. Voor de iPhone XS heb je een dongle (Lightning naar audiojack) nodig en voor de iPad Pro…een andere dongle (USB-C naar audiojack). Of je moet ‘m vervangen voor een Bluetooth-model.

Vervangen: Apple wil graag dat je dat doet

Het sleutelwoord is dus ‘vervangen’. Tenminste, als je verder wilt met Apple-apparatuur. En dat staat dan weer haaks op de hoopgevende uitspraak van Lisa Jackson, vorige maand: “[De apparatuur] blijven gebruiken is het beste voor deze planeet”. Het maakt in ieder geval duidelijk waar de prioriteiten liggen voor Apple. De innovatiedrang om hun gadgets duurzamer te maken valt voorlopig nog in het niet bij de innovatiedrang die ervoor moet zorgen dat we nieuwe spullen blijven kopen.

Geef een reactie