Kan beterSmartphonesUitgelicht

Dit is de belangrijkste aankondiging van het iPhone XS event

Apple fans zullen tijdens het iPhone XS evenement van afgelopen woensdag niet hebben staan juichen. De presentatie barstte niet bepaald van de opmerkelijke nieuwe productlanceringen. Toch vond er wel degelijk een bijzonder moment plaats. Na ongeveer een uur en een kwartier van de gebruikelijke dit-is-het-beste-wat-we-ooit-hebben-gemaakt-praat, was er uitgebreid aandacht voor een ongebruikelijk onderwerp: wat Apple eraan deed om beter voor mens en milieu te zijn. Een belangrijk moment, om meerdere redenen.

Bij elke productlancering van Apple wordt altijd even kort aangestipt dat het nieuwe apparaat vrij is van giftige en schadelijke stoffen. Ditmaal ging het verder. Apple’s Vice President Environment, Policy and Social Initiatives Lisa Jackson kreeg alle ruimte op het hoofdpodium om uit te leggen wat Apple doet om de nieuwe iPhone XS duurzaam te maken. Daar deed zij uit de doeken hoe Apple probeert duurzamer te worden. De claim dat het bedrijf 100 procent op hernieuwbare energie draait, werd herhaald. Maar Apple wil verder. Meer recyclen en onderzoek doen naar andere materialen. Het doel is om verder geen kostbare, zeldzame grondstoffen meer uit de aarde te halen, maar alternatieven te vinden.

Bekijk Lisa Jackson tijdens de iPhone XS presentatie

De duurzame plannen van Apple

Een tijdsplan werd niet gegeven, dus wanneer Apple ‘mineraal-neutraal’ is weet niemand. Wel legde Jackson aan het wereldwijde publiek drie stappen voor die van belang waren om dit doel ooit te bereiken.

  • Het gebruik van gerecyclede of afbreekbare grondstoffen
  • Er zorg voor dragen dat Apple producten zo lang mogelijk gebruikt worden
  • Na die lange levensduur, die producten verantwoordelijk recyclen

Gerecyclede materialen in iPhone XS

Meest voor de hand liggende eerste stap is dat Apple grondstoffen verantwoordelijk gaat inwinnen. In de gloednieuwe iPhone XS zijn ze daar al mee begonnen. De tin die gebruikt wordt om componenten op het moederbord te plaatsen is deels gerecycled. Een klein detail bij één smartphone, maar in de volumes waarin Apple werkt, tikt het aan. Volgens Jackson hoeven er door deze stap jaarlijks 10.000 ton aan tin minder uit mijnen opgegraven te worden. Ook op het gebied van plastic worden wat babystapjes gezet. Apple heeft een ‘Better Plastics Program’. Daardoor is de behuizing van de speaker in de iPhone XS voor de helft van gerecycled plastic. En het frame waar de glazen behuizing in zit bestaat voor 32 procent uit bio-plastic.

Ten tweede merkt Jackson op dat Apple producten langer meegaan. “Ze blijven gebruiken is het beste voor deze planeet”, merkt ze terecht op. Goed voorbeeld van deze duurzaamheid is het nieuwe mobiele besturingssysteem iOS12. Dat komt gratis beschikbaar voor een hele serie iPhones, tot aan de iPhone 5S aan toe. Een vijf jaar oude telefoon krijgt daarmee weer de allernieuwste versie Apple’s software.

Tot slot zet Apple in op het recyclen van hun apparaten. Het Apple GiveBack programma, ook in Nederland actief, is daar het resultaat van. Als je jouw oude Apple wilt inruilen voor iets nieuws, kijkt Apple of ze er nog iets mee kunnen. Als ze jouw apparaat (deels) als refurbished kunnen verkopen, krijg je daarvoor geld. Is het apparaat niet meer te redden, dan zorgt Apple gratis dat hij goed gerecycled wordt. De recycle robots Liam en Daisy werden weer even genoemd. Deze zijn alleen nog maar in de VS aan het werk.

Maar hoe duurzaam is Apple nu echt?

Bovenstaande punten zijn stuk voor stuk uitstekend. Als er iets tijdens de presentatie applaus verdiende, dan was dit het wel. Maar er zijn genoeg kanttekeningen te maken. Zo geldt de claim van ‘100 procent schone energie’ alleen voor Apple, niet voor derden in de Apple-productieketen waar het leeuwendeel van energie verstookt wordt. (Volgend jaar wil Apple eenderde van de productieketen op schone energie hebben).

Je kunt je ook afvragen waarom een bedrijf als Apple relatief langzaam vorderingen maakt op dit gebied. Vergeet niet: Apple heeft miljarden op de bank. Er werken de slimste mensen. Het bedrijf is in staat om een elektrocardiogramapparaat toe te voegen aan een computer die je om je pols kunt dragen. Een bedrijf dat, naar eigen zeggen, elk jaar hun zeer geavanceerde smartphones deels ‘vanaf de grond af opnieuw ontwerpt’. In dat opzicht is 32 procent bio-plastic in het frame van een glazen behuizing van een telefoon misschien niet zo heel sterk.

Lisa Jackson, vice president environment, op het podium tijdens de iPhone XS presentatie.

Ook het recycleprogramma is aan kritiek onderhevig. Het GiveBack programma geeft consumenten te weinig geld voor hun gebruikte apparaten, de recyclerobots hebben te weinig capaciteit om een flink deel van alle verkochte apparaten te recyclen en Apple zelf lijkt het ook niet volledig serieus te nemen. Vorig jaar nog kreeg website Motherboard documenten in handen waarin Apple een recyclebedrijf opdroeg om oude i-apparatuur niet te recyclen, maar in de versnipperaar te mikken. En recyclebedrijven die wél Apple producten recyclen, lopen regelmatig tegen problemen aan als de ingebouwde, vastgemaakte accu’s vlam vatten in het recycleproces.

iPhones die langer meegaan?

Maar bij het tweede punt -langdurig gebruik van Apple apparaten- gaat Apple pas echt in een opmerkelijke spagaat. ‘Ze blijven gebruiken is het beste voor de duurzaamheid’, zo zei Jackson geheel terecht. Dat deed ze wel op een evenement waar met man en macht de kooplust wordt aangewakkerd voor nieuwe elektronica met marginale updates. Als je nu een van die nieuwe iPhones koopt, dan kun je de klok erop gelijk zetten: over exact een jaar pepert Apple je in dat jouw iPhone niet meer de nieuwste en de beste is. Het is nog geen twee jaar geleden dat Apple-topman Phil Schiller tijdens een Apple presentatie zei dat het gebruiken van een vijf jaar oude computer best wel treurig was.

Het langdurig gebruik van producten stimuleren, kan ook inhouden dat je reparaties gemakkelijk mogelijk maakt. Een punt waar Apple in het verleden altijd juist in tegenovergestelde richting leek te werken. Ze zetten de trend met een batterij die niet verwisselbaar was. Met een behuizing van breekbaar glas die alleen door specialisten te vervangen is. Strenge controles op erkende reparateurs zorgen voor torenhoge reparatiekosten. Als de glazen achterkant van je nieuwe iPhone XS barst, dan rekent Apple bijna €600 om het te repareren. Dat klinkt niet als een bedrijf dat een reparatiecultuur omarmt.

Controversiële beslissingen

Apple is ook niet vies van controversiële beslissingen die haaks staan op de ambitie die Lisa Jackson uitsprak. Zo maken ze met ogenschijnlijk weinig moeite miljoenen opladers en kabels nutteloos door zo nu en dan over te stappen op andere aansluitingen in hun nieuwe apparaten. En het gerucht dat oudere iPhones langzamer gemaakt worden, zodra er een nieuwe iPhone uitkomt, is altijd ontkend door Apple. Tot het moment dat ze toegaven dat wel degelijk te doen.

Volg de leider

Er is dus kritiek genoeg te leveren op de groene ambities van Apple, maar de kleine stappen die gezet worden zijn te prijzen. Het is een goede zaak dat Apple zoekt naar manieren om betere grondstoffen te gebruiken in hun apparatuur. En vooral dat het ervoor heeft gekozen om duurzaamheid prime-time aandacht te geven op één van hun belangrijkste podia. De korte presentatie van Lisa Jackson kan grote gevolgen hebben voor de industrie. Want als Apple één ding goed kan, dan is het trends zetten. Concurrenten verspillen geen seconde in het overnemen van welke Apple innovatie dan ook. Als deze keynote betekent dat straks andere smartphonefabrikanten gaan wedijveren met hoeveel bio-plastic ze in hun toestel verwerken en hoeveel gerecycled tin ze gebruiken (meer dan Apple! Wij zijn fantastisch!) dan is dat prima.

Geef een reactie