Tech voor iets beters

The Ocean Cleanup van start

The Ocean Cleanup System 001

Hoewel deze site zich probeert te richten op gadgets die je zelf in huis kunt halen, maak ik voor deze duurzame oplossing een uitzondering. Dit weekend is namelijk The Ocean Cleanup op weg gegaan naar de plastic soep in de oceaan. Het project, van Nederlandse ondernemer Boyan Slat, heeft als doel om in vijf jaar de helft van de ‘great Pacific garbage patch’ op te vissen. Dit weekend dreef System 001 van The Ocean Cleanup de havens van San Francisco uit.

The Ocean Cleanup bestaat uit een drijvend systeem van 600 meter lang, met daaronder een scherm dat zo’n drie meter onder het zeeoppervlak hangt. Door de wind en stromingen vormt het gevaarte automatisch een U-vorm, waarin drijvend afval zich vanzelf verzamelt. Als een grote grote Pacman, zo zegt The Ocean Cleanup zelf. Vissen en zeedieren zullen door de stroming vanzelf onder het systeem door glippen. Zodra het gevaarte vol ligt met afval, kunnen er boten heen om het eenvoudig uit het water te scheppen.

System 001 vol met hightech

Ondanks dat het 600 meter lange apparaat zich voortbeweegt door de beweging van de zee, zit het wel degelijk vol met geavanceerde technologie. Zo is het voorzien van sensoren die de condities meten en doorgeven aan de thuisbasis. Ook geven ze een seintje als het tijd is om het verzamelde afval weg te halen. Daarnaast is het voorzien van sensoren en beacons die in de zeevaart gebruikt worden om botsingen te voorkomen. Hoewel de kans klein is in deze plas water, wil je natuurlijk niet dat er per ongeluk een oceaanstomer door het project heen ploegt. Al deze technologie wordt van stroom voorzien door zonne-energie.

De jonge Nederlandse ondernemer Boyan Slat heeft als doel om uiteindelijk 60 van dit soort systemen werkende te krijgen. Ook in andere oceanen verzamelen zich namelijk grote hoeveelheden plastic, die ook opgeruimd moeten worden. Een ambitieus project dus, voor iets wat de Slat als 16-jarige scholier ontwikkelde als profielwerkstuk voor school. Op een duikvakantie in Griekenland zag hij onder water meer plastic dan vissen, en stelde hij zichzelf de vraag: “Waarom ruimt niemand dit gewoon eens op?” Inmiddels drijft het antwoord op zijn vraag dus naar de grootste rotzooi in de oceaan. De vorderingen zijn live te volgen op de site van The Ocean Cleanup.

Geef een reactie