Kan beterSmartphonesUitgelicht

Samsung Galaxy Note 9 is als vanouds slecht te repareren

De Samsung Galaxy Note 9 is sinds vorige maand uit en scoort sindsdien lovende kritieken van experts. Het is traditiegetrouw het toestel waarbij Samsung alles uit de kast haalt. De nieuwste snufjes, de tofste hardware, de Note 9 heeft het allemaal. Dat kost je dan ook 1000 euro. Als je zoveel uitgeeft, dan mag je ook hopen dat zo’n toestel even meegaat. En om daarvoor te zorgen zou het fijn zijn als hij – in geval van nood – gemakkelijk gemaakt kan worden. Dat laatste checkt online platform iFixit altijd. In uitgebreide teardowns halen ze een toestel uit elkaar en geven ze een score aan de hand van hoe gemakkelijk zo’n toestel in de toekomst te repareren is. De veel geroemde Samsung Galaxy Note 9 komt er hier bekaaid van. Rapportcijfer: een magere 4.

Grootste struikelpunt is volgens iFixit het glas. De Note 9 heeft, naast het beeldscherm, ook een achterkant van glas. Ziet er luxe uit, maar is hopeloos onlogisch voor een ding wat je de hele dag overal mee naar toe draagt. En als het stuk is, is vervangen een hele klus, zo merkt iFixit al snel op. De glazen achterkant zit stevig aan de behuizing vastgelijmd. Het toestel zelf openen is daarbij geen optie. Datzelfde geldt voor het beeldscherm. Mocht dat ooit barsten, niet ondenkbaar, dan is vervangen niet iets wat je zelf doet. Het vergroot de kans dat een stukje geavanceerde technologie hiermee vroegtijdig op de schroothoop belandt.

Als je ‘m eenmaal open hebt, is het ook een hele klus om de batterij te vervangen. Die zit namelijk ook vast met een stevige klodder lijm. Vervelend als je na een paar jaar zelf je minder wordende accu eens wil vervangen (leer het op iFixit). Of als de accu na een paar weken blijkt te exploderen. Want Samsung lijkt met de vastgeplakte accu niks geleerd te hebben van het drama met de Note 7, die massaal teruggeroepen moest worden toen enkele accu’s spontaan vlam bleken te vatten en deze niet verwijderbaar was.

Lichtpuntjes Samsung Galaxy Note 9

Het is niet alleen maar doffe ellende, iFixit deelt ook enkele complimenten uit. Zo zijn veel componenten in de telefoon los van elkaar te verwijderen en te vervangen. Dit zou refurbishen van toestellen aanzienlijk makkelijker maken. Versleten onderdelen zijn stuk voor stuk te vervangen voor nieuwe versies, terwijl nog werkende modules kunnen blijven zitten. Ook het feit dat hij waterdicht is, met een ip68-classificatie, scheelt behoorlijk. Dat zal flink wat Note’s redden van een voortijdig tripje naar de schroothoop.

Ook de aanwezigheid van een 3,5mm jackplug wordt, tussen de regels door, geprezen. Dit voorkomt slijtage van aansluitingen die ook dienen voor het opladen van de telefoon. En het zorgt voor minder vraag naar draadloze hoofdtelefoons met niet vervangbare batterijtjes. Die laatsten zijn bij iFixit een doorn in het oog, blijkbaar. Ander goed punt is de mogelijkheid om een MicroSD kaart te gebruiken. Hoewel 512GB, zoals het duurste model Note nu heeft, ruim voldoende opslag lijkt, weten we allemaal dat het in de toekomst waarschijnlijk een keertje vol zit. Het uitbreiden van opslaggeheugen is een eenvoudige manier om nog even tevreden te blijven met een smartphone.

Slechte repareerbaarheid: Samsung-traditie

Dat de Galaxy Note 9 onvoldoende goed is te repareren, is misschien geen verrassing. De eerste paar generaties van de Galaxy Note scoorden nog een respectabele 8 op het rapport. De laatste paar Note’s scoren echter allemaal onder de maat. Repareerbaarheid is duidelijk gezakt op het prioriteitenlijstje van Samsung.

Fotocredit: iFixit

Geef een reactie